2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Habony-képek: adminisztrációs hiba miatt kerülték meg a Balogot?

2016. február 16., kedd 08:11, frissítve: szerda 10:03

Adminisztrációs hiba történt, ezért nem kértek engedélyt Balog Zoltántól arra, hogy 2013-ban egy Habony Árpádhoz köthető cégnek kölcsönadhassanak több nagyértékű festményt – mondta a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László hozzátette: munkatársai ellenőrizték Habony Árpád volt anyósának lakását, és úgy látták, hogy a képek ott biztonságban vannak. A főigazgató hangsúlyozta: a három hónapos kölcsönzési idő végén a képek sértetlenül visszakerültek a múzeumhoz. Baán szerint nem történt nyomásgyakorlás azért, hogy Habony megkapja a képeket, és az sem játszott szerepet, hogy jó viszonyt ápol a miniszterelnöki tanácsadóval. Ennek ellenére a jövőben senkinek sem lesz lehetősége hasonló módon képekhez jutni.

„A továbbiakban nem lesznek ilyen típusú kölcsönzések, túl nagy vihart kavart. Olyan kérdéseket vet fel, amelyek egyébként jogosak. Valóban: a megszerezhető bevétel a semmihez képest persze több, de esetlegesen nem áll arányban azzal a… […] Még ha nem is ilyen komolytalan ügyekről beszélünk, hanem valóban raktári műtárgyakról, amelyek ott hevernek, és nyugodtan kölcsön lehetne adni, azok esetében is úgy gondoltam, hogy helyesebb, ha azt a politikát követjük, hogy nem adunk ki ilyen típusú letéti kölcsönt” – nyilatkozta Baán László.

Szanyi Brüsszelbe vinné a képeket

Az Európai Parlamentbe vinne a Szépművészeti Múzeumban kiállított képekből az MSZP EP-képviselője. Szanyi Tibor szerint Brüsszelben és Strasbourgban rengeteg olyan kollégája van, akik rajonganak a 17-18. századi festészetért. A szocialista képviselő egyedülálló képviselőtársainak azt javasolta, kérjék fel a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját, Baán Lászlót esküvői tanúnak, szerinte így egyszerűbb lehet egy-egy híres festmény kölcsönzése.

„Most, hogy be vannak zárva, és nem lehet látni a 17-18. századi remekműveket, adott esetben szóba jöhet-e az, hogy Brüsszelbe illetve Strasbourgba, az Európai Unió épületeibe kerüljön valamilyen konstrukcióba mindazon festmény, amelyeket nem tudtak a magyar kormányzathoz közelálló személyekhez elhelyezni” – vetette fel Szanyi Tibor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!