2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Habony-képek: Baán elvitte a balhét, figyelmeztették

,

2016. február 12., péntek 15:10, frissítve: péntek 19:27

Baán László viszi el a balhét a Habony-képek kikölcsönzése miatt. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója saját hatáskörben engedélyezte, hogy a miniszterelnöki tanácsadóhoz köthető cég miniszteri engedély nélkül hozzájusson a festményekhez.

A mulasztás miatt Balog Zoltán írásban figyelmeztette Baán Lászlót. 2013-ban tíz képet adott ki darabonként 15 ezer forintért Habony Árpád volt anyósának lakásába, a kölcsönzéshez szükséges törvénymódosítást hetekkel azelőtt szavazta meg a parlament. A muzeális intézményekről szóló törvény egyik előterjesztője L. Simon László kormánybiztos volt.

Hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést az Együtt a Szerb utcában tárolt festmények ügyében. Az ellenzéki párt alelnöke aggályosnak tartja, hogy egy olyan lakásban tárolták a műkincseket, amely nemrég ki is gyulladt egy szauna miatt. Juhász Péter szerint elfogadhatatlan, hogy a Szépművészeti Múzeum most senkinek sem engedi megnézni az említett képeket.

„Vérlázítónak tartom, hogy egy magyar állampolgár, aki szeretné csak megnézni, hogy egyáltalán mik ezek a képek, és milyen állapotban vannak, nem teheti meg, míg valaki haza is hozhatja. Nemhogy megnézhette, haza is hozhatta, amire nyilvánvalóan nem tudott fedezetet felmutatni, hiszen nincsen munkája. Tudjuk, hogy Orbán tanácsadója, állítólag ingyen, de nem tud jövedelmet igazolni magának, tehát nem látjuk, hogy mi lehetett egyáltalán a fedezet arra, hogy ezeket a képeket kezelni tudja. Ez ügyek kapcsán darabra meg fogom tenni a bejelentéseket, meg fogom tenni a feljelentéseket” – közölte Juhász Péter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!