2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

„Nem jogszerű, hogy a politikai hűséget egy listán értékeljék”

2017. április 28., péntek 06:00, frissítve: péntek 07:18

Tényi István pénteken számolt be arról, hogy tudomása szerint a Kubatov-lista a mai napig frissül. Majtényi László szerint az adatgyűjtésnek többféle alapja lehet, azonban az, hogy a listán pontozzák a választókat, az egész biztosan jogsértő.

A hatályos törvény szerint többféle alapja lehet az adatgyűjtésnek – mondta Egyenesen című műsorunkban az Eötvös Károly Intézet elnöke. Majtényi László szerint ez két úton lehet törvényes: ha a törvény lehetővé teszi valaki személyes adatainak a felhasználását, vagy az érintett személy saját maga hozzájárul az adatkezeléshez. „A pártok például a választási kampány során a választói névjegyzékhez jogszerűen hozzájutnak” – mondta Majtényi.

Tényi István volt fideszes képviselő szerdán beszélt az Egyenesben arról, hogy maga is közreműködött a Kubatov-lista összeállításában. Elmondta: hogy a nemzeti konzultációs kérdőívek alapján gyűjt adatokat a választókról a kormánypárt, a lista pedig bővül.

Majtényi László szerint, amennyiben a fenti állítás igaz, akkor az nem jogszerű. „Ugye arról volt szó, hogy
ő azt állítja, folyamatosan frissítik a Kubatov-listákat, van 1-től 10-ig, sőt mínusz számokban is, egyfajta megbízhatósági rangsor, amelyben az agyalágyultsági megbízhatóság az a 10-es és valaki minél többet gondolkodik – ezt nem tudom másként lefordítani – annál alacsonyabb pontszámot kap.”

Hozzátette: „Ez biztosan nem lehet jogszerű. Olyan beleegyezés nincs, hogy politikai marketingcélra felhasználják valaki adatait, úgy, hogy egy mozgólistán a politikai hűségemet értékeljék, ilyenfajta hozzájárulás egyszerűen nem létezik, ez a személyes adatok védelmének törvényességétől idegen.”

Majtényi László hangsúlyozta: senkinek ne legyenek illúzió, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság semmit nem fog tenni ebben az ügyben. „Maga Kubatov dicsekedett azzal, hogy az összes komcsit ismerjük és abból sem lett semmi. Tehát itt az a helyzet, hogy meg kell várnunk, hogy a jogállamot helyreállítsuk, addig nagy előrelépést nem kell várni.”

Tekintse meg a teljes interjút:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!