2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Bayer show 21:10

Belföld

Nehezedik a boltok élete

A más áruházláncoktól átvett boltok átalakítását nehezíti meg a plázastop újabb szigorítása - ezt mondták az iparági szereplők a Hír TV-nek. Nemrég foglalták kormányrendeletbe, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi ingatlanoknál már minden változtatás, így például a felújítás is szakhatósági jóváhagyáshoz lesz kötve.

  • Nehezedik a boltok élete

Tovább szigorodik a plázastop. Egy augusztus 13-án kihirdetett kormányrendelet szerint ugyanis a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi ingatlanoknál nemcsak az építés vagy az átalakítás, hanem minden változtatás, azaz a felújítás is szakhatósági jóváhagyáshoz kötött lesz.

A szabályozás vesztesei a kisebb áruházláncok lehetnek, ugyanis az elmúlt években ezek vettek át üzleteket másik bolthálózattól.

Ez nem csak a SPAR számára hátrányos, hanem ez nagyon sok olyan réteget is érint, ami nem közvetlenül mi vagyunk. Végig kell gondolni, Magyarország eléggé elöregedett ingatlanállománnyal rendelkezik, nem csak mi, mint cég, hanem az egész ország és nagyon sok üzletre ráfér egy felújítás, hiszen a vásárlók a 21. században más bevásárlási környezetet várnak el, mint ami korábban volt. Más koncepcióval kell működnünk és ezeknek az átépítéseknek a lelassulásával számolunk most - mondta Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az egyik gazdasági portál elemzője szerint a rendelet hosszútávon nem segíti a hazai üzletláncokat.

Összességében az várható, hogy a külföldi láncoknak a tevékenysége az nőni fog a következő időszakban Magyarországon. Egyre több boltot fognak megnyitni, ugyanakkor sokkal nehezebb lesz nekik, mint eddig, ugyanakkor nem várható, a rendelettől, hogy a hazai üzletláncok előretörnének vagy több üzletet tudnának nyitni, hiszen a nagyobb, multinacionális vállalatoknak olyan termelékenységi előnyük van, amit nem tudnak a magyarországi boltok behozni - mondta a Portfolio.hu elemzője, Hornyák József.

A hazai áruházláncok még vizsgálják a döntést.

A jogszabályokat nyilván be fogják tartani, és csak a későbbiekben lehet majd felmérni azt, hogy ennek milyen lesz a hatása - véli Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Szakértők szerint azonban a klasszikus értelemben vett kisboltok helyzete az évek során romlik majd. Ezekből évente több száz zár be országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Átadták a felújított református templomot Tisztabereken

Átadták a felújított református templomot Tisztabereken

Mára mi, magyarok maradtunk az egyik utolsó - ha nem éppen az utolsó - templomépítő nemzet a "templomromboló" Európában - jelentette ki a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár a felújított református imaház átadásán vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tisztabereken.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!