2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napirend előtti felszólalások 13:00

Belföld

Munkabeszüntetés kezdődik vasárnap a Volánbusznál

Szombat délután sztrájkfelhívás jelent meg a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) közösségi oldalán. Ezzel bizonyossá vált, hogy a Volánbusznál a második legnagyobb érdekképviselet megtartja a hetek óta ígért kétnapos munkabeszüntetését január 28-án és 29-én – számolt be róla a VG.hu.

  • Munkabeszüntetés kezdődik vasárnap a Volánbusznál

Eddig nem lehetett biztosra venni, hogy lesz sztrájk, mert a bértárgyalás továbbra is aktív a munkáltató és a munkavállalói oldal között. Így aztán az utolsó pillanatig sem lehet kizárni, hogy fordulat állhat be. Mindez továbbra is benne van a pakliban, de már biztosan nem vasárnap és hétfőn. Akkorra ugyanis a SZAKSZ sztrájkba hívta a dolgozókat, a következmények pedig beláthatatlanok.

Hogyan fognak járni a buszok a Volánbusz-sztrájk idején?

Az autóbuszvezetők (helyközi, helyi) 2024. január 28-án 00 órától 2024. január 29. napján üzemzárásig az elégséges szolgáltatás biztosításával szüntetik be a tevékenységüket. Ennek megfelelően

  • a helyi közlekedésben január 28-án 336 járat marad ki, míg a sztrájk második napján, január 29-én 3283 járat nem fog közlekedni.
  • A helyközi közlekedésben január 28-án 3670 járat marad ki, míg a sztrájk második napján, január 29-én 19 325 járatkimaradásra kell számítani.

Kik és hányan fognak sztrájkolni a Volánbusznál?

De nem csak a buszsofőröknek áll lehetőségükben nem felvenni a munkát. 

  • A karbantartó szakmunkások 2024. január 29-én a délelőtti műszakban 8-11 óra, a délutáni műszakban 14-17 óra között szüntethetik be a munkát és vehetnek részt a sztrájkban. 
  • Az adminisztratív munkakörben dolgozók pedig 2024. január 29-én 8-12 órai időszakban csatlakozhatnak az akcióhoz. 

Fontos viszont, hogy a termelésirányításban és az utaskiszolgálásban (elővételi pénztár, információ) dolgozók nem vehetnek részt a munkabeszüntetésben. 

A munkáltató és a SZAKSZ közötti vita egyébként nem tűnik feloldhatatlannak. A MÁV-Volán tulajdonosi jogait gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) három évre kötne egyezséget úgy, hogy az idén minimum 70 ezer forinttal emelné mindenki bérét a cégcsoportnál. A SZAKSZ 90 ezret akar 2024-re és csak erre a évre akar megállapodni. Utóbbihoz egyébként más szakszerevezetek is ragaszkodnak.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újbudán is változás kell

Újbudán is változás kell

A kerület megállt a fejlődésben, egy helyben toporog, ami az élet minden területén megmutatkozik – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Király Nóra, a Fidesz–KDNP újbudai polgármesterjelöltje.
Napirend előtti felszólalások - élőben a HírTV műsorán

Napirend előtti felszólalások - élőben a HírTV műsorán

Egynapos ülést tart ma az Országgyűlés. Interpellációk és az azonnali kérdések után vita lesz az európai ügyek bizottsága jelentéséről, amelyet a baloldal magyar érdekkel szembeni brüsszeli politikai akcióinak a feltárását célozta.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!