2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Milliók szállásra, alkoholra és ajándékokra – íme a parlamenti frakciók kiadásai

2017. június 8., csütörtök 17:00, frissítve: péntek 08:47

Minden parlamenti frakció milliókat költ tanácsadásra, az Országgyűlés Hivatalából származó pénzek jelentős része a pártok holdudvarához tartozó tanácsadó cégekhez vándorol. A frakciók közül a Jobbik költött a legtöbbet az utóbbi egy-két évben, főleg tanácsadásra és autóbérlésre. A Fidesz a tanácsadás mellett főleg a médiára költ, a KDNP viszont inkább élvezeti cikkekre. Megszereztük a parlamenti frakciók szerződéseinek listáját.

Hatalmas üzlet tanácsot adni a parlamenti frakcióknak, ez a fő tanulsága a frakciók szerződéslistájának. A 2015–2017 közötti időszakra vonatkozó listát a héten kaptuk meg az Országgyűlés Hivatalából, és az alábbi oldalakon teljes terjedelmében közzétesszük:

Frakciószerződések 2015–2016

2017/1

2017/2

A parlamenti pártok frakcióinak az Országgyűlés Hivatala nyújt rendszeres támogatást, amelynek egyhavi összege nagyjából 25 képviselő alapdíjának felel meg. Az összeg elvileg a párt parlamenti, politikai tevékenységét hivatott fedezni, de hogy hogyan költik el, az a frakciók belátására van bízva. Nem meglepő tehát, hogy az összeg jelentős része jellemzően a holdudvar vagy akár konkrét párttagok támogatására megy el. Az alábbiakban bemutatjuk az egyes frakciók jelentősebb vagy érdekesebb kiadásait.

Milliók a kormánypárti médiára

A Fidesz-frakció 2015 eleje óta durván 270 millió forintot költött. A kormánypárt legtöbb szerződése mellett tárgyként „tanácsadás” van feltüntetve. Ilyen feladatokért havi 500 ezer forintot kapott 2016-ban bizonyos Nagy Zsigmond (a táblázatból nem derül ki, hogy a MOB nemzetközi igazgatójáról vagy egy azonos nevű fideszes képviselőről van-e szó). Havi 250 és 350 ezerért adott tanácsokat Kékesi Márton és dr. Bakos Zoltán, mindketten a Fidesz és érdekes módon a Kisgazda Polgári Egyesület tagjai.

A frakciópénzből jutott a Fidesz-közeli médiacégeknek is. Médiával, közvélemény-kutatással kapcsolatos feladatokra ez időszakban több mint 70 szerződést kötött a Fidesz-frakció, egy közvélemény-kutatást például 13 millió forintért rendelt a Real-PR 93 Kft.-től. Hatmillió forintért vásároltak politikai hirdetéseket a Magyar Idők kiadójánál, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mworks Print Zrt.-nél, valamint a Blikkben. Tavaly több mint 3,5 millió forintért szerződött a Fidesz-frakció a Kaminski & Buranits Kft.-vel kommunikációs tanácsadásra. A cég Kaminski Fanni, Habony Árpád volt felesége vállalkozása. Kaminski jelenleg Orbán Viktor Facebook-oldalának üzemeltetőjeként ismert, nemrég pedig Szalai Vivien, az Andy Vajna-féle TV2 hírigazgatója mellett tűnt fel.

A legnagyobb egyszeri összegek között volt a kihelyezett frakcióülés is: tavaly 9,5 millió forintból béreltek szállodát kihelyezett ülésre, az idén a KDNP-frakcióval közösen 11 millióért bérelték ki a visegrádi Thermal Hotelt.

1,3 millióért rendelt bort 17 KDNP-s

A KDNP-frakció a közelmúltban 160 millió forintról szerződött. Szerződéseiben szintén gyakoriak a milliós nagyságrendű, elsősorban magáncégekkel tanácsadói feladatokra között szerződések. Mind a Fidesz, mind a KDNP-frakció céges partnerei között feltűnik a Médianéző Kft., a Nézőpont-csoport egyik tagja a kereszténydemokraták számára egymillióért végzett sajtófigyelést. A KDNP kiadásainak rendkívül nagy része ment el pusztán arra, hogy a frakciótagok vagy vendégeik jól érezzék magukat: egymást érik a vendéglátással, ajándékokkal kapcsolatos kiadások. Egy alkalommal négymillió forintért béreltek szállást egy kihelyezett frakcióülésre. Ajándékcsomagokra szintén több mint négymilliót költöttek. Több alkalommal százezres nagyságrendű összegekért, egyszer pedig 1,232 millió forintért rendeltek alkoholos italokat is – ez azért is figyelemre méltó, mivel a KDNP-frakciónak csak 17 tagja van.

A kormánypártok frakciószerződése alapján megfigyelhető, átalakulóban van, hogyan támogatja a Fidesz a saját holdudvarát. Korábban a Fidesz-frakció rendszeresen kötött szerződéseket olyan társaságokkal, mint a Századvég-csoport, mostanra azonban ezek eltűntek. Persze a Fidesz-holdudvar nem maradt közpénz nélkül, azt viszont már nem a frakción, hanem egyre gyakrabban költségvetési szerveken keresztül csorgatják. A korábbi évekkel szemben a kormánypártok friss szerződéslistáján nem szerepel például a Gerilla Press Kft., a Pesti Srácok kiadója. A portál ennek ellenére biztosan kap közpénzt, februárban például fideszes önkormányzatok rendeltek cikket Huth Gergely lapjától, valamint itt is rendszeresen láthatók az úgymond „közszolgálati” kormányzati reklámok.

Láthatólag kevésbé nyíltan támogatja a Fidesz a hozzá köthető olyan intézeteket, mint a Nézőpont vagy a Századvég. A politikai stratégiaalkotásban utazó két cég a korábbi években milliókat tehetett zsebre a frakciószerződésekkel. Más forrásból persze továbbra is hatalmas összegekhez juthatnak: a Századvég például csak az idén 1,7 milliárd forintot kap a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött szerződés szerint.

Jól keres a „jobbikos Századvég”

Változást mutatnak a Jobbik frakciószerződései is. Meglepő módon a Jobbik-frakció költötte a közelmúltban a legtöbbet, több mint 400 millió forintot. A frakciótól az utóbbi időben egyértelműen az Iránytű Intézet kapta a legtöbb pénzt, összesen 30 millió forintot. A Forrai Richárd-féle Iránytű Intézetet a Jobbik Századvégének is nevezhetjük, politikai stratégiaalkotással és közvélemény-kutatásokkal segíti a párt munkáját. 2015-ben a Direct36 készített részletes elemzést arról, hogyan vált Forrai és cége meghatározóvá a párt irányításában. A frakciószerződésekből úgy tűnik, Forrai befolyása azóta sem csökkent.

Tanácsadásért a Fideszhez hasonlóan a Jobbik is előszeretettel osztogat pénzt párttagoknak. Köztük volt például Juhász Oszkár volt gyöngyöspatai polgármester, Baráth Zsolt volt parlamenti képviselő, valamint a párt ifjúsági tagozatának több tagja, akik havi 120 ezertől 500 ezerig terjedő összegekért adtak „szakpolitikát érintő tanácsokat” a frakciónak. Tanácsadásért 1,2 millió forintot kapott az Uni-Promotion Kft. is, amely az Opten adatai szerint Jurenkó Ferencnek, az Alfahír újságírójának a cége. A Jobbik politikai tanácsadás mellett rengeteget költött autóbérlésre, elsősorban a Porsche Hungáriától, a bérlések költségei több millió forintra rúgnak.

A korábbiakhoz képest változást jelent, hogy a frakciószerződésekből látszólag eltűntek a szélsőjobboldali szervezetekkel, azokhoz köthető személyekkel kötött szerződések. 2013-ban a 444.hu még arról írt, hogy „gyűlöletcsoportokhoz került közpénz az Országgyűlés Hivatalától”. Abban az évben például félmilliót kapott Ilkei Csaba egy, a Kuruc.infó-n megjelentetett cikk megírására. Tanácsadói szerződést kötöttek egy bizonyos Örökség Őrzői Egyesülettel is. Ez a társaság a magukat tradicionalistáknak nevező, ezoterikus-szélsőjobboldali szellemi áramlat szervezete, amely az általa kiadott lapokban többek között Szálasi és Marschalkó Lajos írásait is terjesztette. Az irányzat egyik vezető alakja, Baranyi Tibor Imre évekig volt Vona Gábor szerződött tanácsadója, majd a tavalyi tisztújítás során felbontották a szerződést. Nincsenek fent a szerződések listáján a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai sem (korábban egyik vezetőjüket, Incze Bélát szerződtette tanácsadóként a Jobbik-frakció – igaz, a mozgalom korábban nem a frakción, hanem a Jobbik pártalapítványán keresztül kapott támogatást).

Bodolaival és Hargitaival is szerződött az LMP

Itt érdemes kitérni arra, hogy (szemben a 2014 előtti időszakkal) a frakciószerződések listáján általában alig találni civil szervezeteket – a pártok partnerei között szinte csak magánszemélyeket vagy cégeket találunk. A civil szférával egyedül az LMP szerződött minimális mértékben, amikor összesen hatmillió forintos szerződéseket kötött két alapítvánnyal, az Európai Polgár Közhasznú Alapítvánnyal és a Svéd Modell Alapítvánnyal. Utóbbi képviselője Hargitai Miklós, a Népszabadság korábbi munkatársa és a MÚOSZ elnöke.

Az LMP-frakció egyébként összesen 140 millió forintnyi szerződést kötött, legnagyobbrészt tanácsadásra, elemzésre. Az LMP partnerei között feltűnik (igaz, csak egy 60 ezer forintos szerződés kedvezményezettjeként) Bodolai László is. Bodolai a vezetője annak az alapítványnak, amely jelenleg az Index hírportált üzemelteti, azóta, amióta Simicska Lajos megvásárolta a portál kiadóját, majd átadta a frissen bejegyzett alapítványnak. Az LMP emellett kimondottan sokat költött online kommunikációra, 5 millió forintból készíttettek például Youtube-videókat, 2,1 milliót pedig „online marketing feladatokra” fizetett ki.

Tanulmányok, tanácsadás

Az MSZP-frakció több mint 225 millió forintról kötött szerződéseket. A legnagyobb, 30 millió forintról szóló szerződését a Sapienza Oktatási Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-vel kötötte, amelynek ügyvezetője Lamperth Mónika volt önkormányzati és területfejlesztési miniszter sportszakállamtitkára, Török Ottó. A rekordmagas összeg, mint írják, tanácsadói tevékenység ellátására, tanulmányok, elemzések elkészítésére ment el a megbízó igényei szerinti témákban, különösen gazdaságpolitikai, társadalompolitikai, illetve európai uniós kérdésekben.

Tanácsadásra még több magáncéggel is kötött az MSZP milliós nagyságrendű szerződéseket, köztük a Horn Gábor-féle Republikon Intézettel (4 millió forintról). Emellett sokat költöttek közvélemény-kutatásokra is, ebben a partnerük a Publicus Kutató és Tanácsadó Kft. (helytelenül Publikusként van feltüntetve) volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!