2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Migránsokhoz hasonlította a pedagógusokat a Fidesz alelnöke

2016. március 1., kedd 20:15, frissítve: szerda 11:15

Militáns migránsokhoz hasonlította a pedagógus-szakszervezetek vezetőit és a tanárokkal rokonszenvező szülőket a Fidesz alelnöke a parlamentben. A közoktatásról rendezett vitanapon a pártok és a kormány képviselői elbeszéltek egymás mellett, ahogy az vitanapokon egyébként lenni szokott.

Február közepén a felújított Kossuth terén pedagógusok ezrei követeltek változásokat a közoktatásban. Bővebben>>>

A Fidesz alelnöke napirend előtti felszólalásban adta meg az alaphangot a közoktatási vitanaphoz. „Ugyanúgy gátlástalanul tolják maguk előtt a gyermekeket, ugyanúgy felelőtlenül használják a kiskorú gyermekeket pajzsként, mint az Európát lerohanó illegális bevándorlók. És ebben nincs különbség a szélsőbaloldali és a szélsőjobboldali pártok között. A Jobbik a DK-val, az MSZP-vel kart karba öltve menetel be az iskolákba, Dúró Dóra pedig Hiller Istvánnal kánonban nyomják az agymosást” – mondta Németh Szilárd.

A vitanapon az oktatásért felelős miniszter visszamutogatott a 2002 és 2010 között kormányzó szocialistákra. „Nem volt egy egyértelmű felelőse ennek a rendszernek, a fenntartásának sem minőségi, sem finanszírozási szempontból” – mondta Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere arról kész vitatkozni, hogy jó-e az Orbán-kormány által felállított új rendszer, amelyben az iskola fenntartása az állam felelőssége, a működtetés viszont az önkormányzaté. „Nem tudom, hogy hogy képzelik azok, akik külön akarják megoldani a köznevelés problémáit, valószínűleg nem azt akarják megoldani, hanem a politikai pecsenyéjüket próbálják sütögetni, erre is van lehetőség ebben az országban, hiszen demokrácia van, de szerintem ezt válasszuk külön” – tette hozzá Balog Zoltán.

Az iskolák állami fenntartása és vele együtt a Klebelsberg-központ megbukott – mondta a Jobbik elnöke. „Kerülni kell mindkét szélsőséget, az sem jó, ha teljes államosítás, az sem jó, ha teljes szabadon engedés politikáját választjuk, a szakmával le kell ülni, és ki kell alakítani a Klik feloszlatása után egy új koncepciót, ezt kell létrehozni, és önöknek pedig be kell látni, hogy a Klik működése tovább nem tartható” – vélekedett Vona Gábor.

A vitanapot a szocialisták kezdeményezték, az MSZP elnöke szerint a közoktatás többet jelent, mint egy ágazat vagy egy kerekasztal. „Nem kótyavetyélhetjük el a jövőt. Márpedig önök most minden eszközzel, a korrekció hiányának képességével képtelenek arra, hogy változtassanak, ez a vita nem azért van, mert mi kezdeményeztük, ez a vita azért van, mert a társadalom, a szülő, a diák és a pedagógus egyöntetűen kérte, változtatni kell a rendszeren. Rendszerváltást kell végrehajtani a közoktatásban, vagy önök kezdik el, vagy lesz egy másik kormány, akinek ez lesz az első lépése” – mondta Tóbiás József.

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke a sokszínűséget hiányolja a közoktatásból. „Önök buta, arctalan, engedelmes alattvalókat akarnak a magyar gyerekekből faragni, ahelyett hogy gondolkodni képes, teljes értékű tagjai legyenek a társadalomnak” – állítja Szabó Tímea.

Az LMP szerint pénz nélkül az oktatás színvonalának javítására sincs esély. A parlamenti vitát végighallgatták a szakmai szervezetek és az érdekképviseletek vezetői is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!