2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Migrációs válsághelyzetet hirdetett a kormány

2016. március 9., szerda 12:25, frissítve: szerda 10:31

Hétmilliárdot különített el a kormány a migrációs válsághelyzetre. Újabb rendőrök és katonák érkeznek a déli határszakaszra, Pintér Sándor belügyminiszter elképzelhetőnek tartja, hogy a balkáni országok szigorítása miatt a menekültek újból Magyarországon keresztül próbálnak majd Nyugat-Európába jutni. A Helsinki Bizottság szerint jogellenes a válsághelyzet elrendelése, és a kormány a saját maga által írt szabályokat kerüli meg.

Rendőri irányítás mellett katonák is járőröznek tavaly ősz óta Magyarország déli határszakaszán. A 175 kilométer hosszú, 4 méter magas ideiglenes drótkerítés megépítését a rendkívüli bevándorlási nyomás megfékezésével magyarázta a kormány.

A kabinet legújabb lépését a belügyminiszter magyarázta ma a kormányülés szünetében. Pintér Sándor azt mondta: Szlovénia, Szerbia és Horvátország szerdán nulla órától rendkívüli határellenőrzést vezetett be. Így nem lehet tudni, hogy ez milyen reakciót vált ki a migránsokból.

„Azt látjuk, hogy a Magyarország zöldhatárainál felépített kerítésnél lényegesen nagyobb a mozgás. E mozgásokat figyelemmel kísérjük, és reményeink szerint nem fognak többen átjönni a zöldhatáron, mint eddig tették. A másik, amit észrevettünk, hogy a zöldhatárok mentén felállított menedékkérő állomások, tranzitterületek megteltek. Miután megteltek, várható, hogy itt ismételten egy tumultus fog kialakulni” – mondta Pintér Sándor belügyminiszter.

A határra további 1500 katonát küldenek, és a megyei rendőr-főkapitányságok munkatársai is részt vesznek majd az akcióban. Utakat terveznek a drótkerítés mellé, és ki akarják világítani a teljes zöldhatárt. A magyar–román közös határszakasz lezárásáról azonban egyelőre nem döntött a kormány.

„A román belügyminiszter úrral én tárgyaltam múlt hét hétfőn, ők garantálják azt, hogy Románián keresztül nem fognak érkezni illegális migránsok, ezért a felkészülést megtesszük, de építeni egyelőre nem építünk” – így Pintér Sándor belügyminiszter.

Az intézkedés nem jár jogkorlátozással –  mondta az LMP-s Szél Bernadett a nemzetbiztonsági bizottság ülése után. Az ellenzéki politikus ugyanakkor továbbra is támadja a technikai határzár alkalmazását.

„Ideje lenne belátni minden egyes nemzetállamnak azt, hogy a migrációs válsággal kapcsolatban nem tud a kerítésépítés megoldást jelenteni, ha nincs egy olyan akarat és egy olyan egyeztetés ezzel kapcsolatban, ami a gyökerénél tudja ezt a problémát megfogni, akkor azt gondolom, Európa nagyon nehéz helyzetben lesz” – hívta fel a figyelmet Szél Bernadett, az LPM társelnöke.

A testület jobbikos tagja az önálló határőrség felállítását várja a kormánytól.

„Ideig-óráig működik a védelem, de amint akár a rendőröket, akár a katonákat máshová vezénylik vagy más feladatokkal bízzák meg, a határaink, akármilyen műszaki határzár ellenére, védtelenek, tehát a határőrségre, az önálló 0–24-ben szolgálatot teljesítő határőrségre szükség van” – hangsúlyozta Mirkóczki Ádám szóvivő.

A bizottság MSZP-s elnöke kiemelte: Magyarország közvetlen terrorfenyegetettsége az elmúlt időszakban nem nőtt. „Nyilván ez a kormánypártok által áterőszakolt feles törvényben szabályozott intézkedéseket jelenti. Ez jogkorlátozást egyelőre nem jelent, azonban ezért kell nagyon óvatosan állni minden olyan törvénymódosításhoz, pl. az alaptörvény esetleges módosításához, hogy ne lehessen visszaélésszerűen alkalmazni, hiszen azt tapasztaljuk, hogy amit a kormánypártok visszaélésszerűen tudnak alkalmazni, azt meg is fogják tenni” – így Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.

A válsághelyzet kihirdetésének feltétele, hogy az országba vagy a határnál kialakított tranzitzónákba érkező migránsok száma elérje az ezer főt, vagy a kormány más körülmények miatt úgy ítélje meg, hogy a migrációs helyzet veszélyezteti a közbiztonságot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!