2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bundicsfilm 03:00

Belföld

Menza: sajnos még mindig az ár az elsődleges

Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága állásfoglalásban sürgette a gyermekétkeztetés rendszeres ellenőrzését, a minőségi kifogások kivizsgálását, valamint a speciális étrendet igénylő gyermekek szakszerű ellátását. A testület az illetékes hivatalok képviselőit hallgatta meg. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint a menzai kosztnál még mindig az ár az elsődleges szempont.

Az egyik győri iskolában hetente egyszer sütnek olajban. Jövőre már ez is sok lesz, csak minden második héten szerepelhet rántott hús vagy sült krumpli az étlapon egy kormányzati rendelettervezet szerint. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma előírná, hogy a gyerekeknek naponta kell zöldséget, gyümölcsöt, tejet vagy tejterméket kapniuk. Az étlapon fel kell majd tüntetni az összetevőket, amit vállalkozók szerint nehéz lesz betartani.

„Az étlapon szerepeltetni kell a sónak és a cukornak a mennyiségét, és ez nagyon nehéz azon oknál fogva, hogy a beszállítóknál a cukor és a só minőségével gondok vannak – közölte az Ördögkonyha Kft. ügyvezetője. – Két különböző zsáknak is eltérhet a sótartalma, de a cukornál is van különbség, egyik édesebb, mint a másik” – közölte Patonay Judit.

„Éhes gyerek rosszabbul teljesít…”

A gyermekétkeztetés volt a téma az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint eddig az ár volt az elsődleges szempont, nem pedig a minőség.

„Sajnos a savanyúságokban találtunk édesítőszert, egy esetben főzelékben is – közölte a Nébih vendéglátás- és étkeztetés-felügyeleti osztály vezetője. – Gyakori a darálthúsos, apróhúsos ételek tálalása, szelethúsok tálalása még az iskolás korosztálynak is ritka. Elterjedt a kényelmi termékek felhasználása, és sajnos előfordul, hogy az étlapkiírás, ami hangzatos és szép, a valóságot nem fedi” – tette hozzá Zoltai Anna.

Az ombudsmani hivatal képviselője arról beszélt, hogy kevés az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésre elkülönített költségvetési támogatás. Ez az idén csaknem 45 milliárd forint.

„Noha a gyerekek közétkeztetése, még ha kedvezményesen is, elérhetővé kell, hogy váljon, számos esetben ez nem történik meg – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főosztályvezetője. – Egész egyszerűen azért, mert az a bizonyos, a törvényben előírt napi háromszori étkezés, amelyből egy meleg étkezés kell, hogy legyen, a normából nem biztosítható” – mondta Borza Beáta.

A fogyasztóvédelmi bizottság állásfoglalásában fontosnak nevezi a gyermekétkeztetés rendszeres ellenőrzését, a minőségi kifogások kivizsgálását, valamint a speciális étrendet igénylő gyermekek szakszerű ellátását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Átadták a felújított református templomot Tisztabereken

Átadták a felújított református templomot Tisztabereken

Mára mi, magyarok maradtunk az egyik utolsó - ha nem éppen az utolsó - templomépítő nemzet a "templomromboló" Európában - jelentette ki a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár a felújított református imaház átadásán vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tisztabereken.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!