2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Megdupláznák a béreket, így tartanák meg a Honvédkórház dolgozóit

A HVG úgy tudja, hogy a Honvédkórház az eddigi fizetés kétszeresét adná oda azért, hogy megtartsa dolgozóit. A Hír TV-nek az orvosi kamara elnöke arról beszélt, bármikor, bármelyik kórházban kialakulhat a Honvédkórházhoz hasonló helyzet.

  • Megdupláznák a béreket, így tartanák meg a Honvédkórház dolgozóit

A HVG azt írja, jelentős béremelést ígért kedd reggel az intézmény sürgősségi centrumában dolgozó sürgősségi szakorvosoknak és szakorvosoknak a Honvédkórház vezetése. A portál szerint az osztályon dolgozó nővérek is ígéretet kaptak elmaradt túlórapénzeik kifizetésére, illetve béremelésre, velük később egyeztetnek a cikk szerint.

Nem túl rózsás a helyzet

Kedden Éger István a Hír TV-nek azt mondta: más kórházi osztályokhoz képest a sürgősségi osztályokon sokszoros fizikai, és pszichés terhelés alatt dolgoznak az orvosok, többségük nem is bír ki 1-2 évnél többet egy sürgősségi osztályon.

„A 600 darab sürgősségi szakorvos minimális szükséges létszáma helyett, mindössze 140 szakorvos van az egész pályán. Lehet, hogy most már 160-an is vannak, de biztosan nem 300-an. Számos helyen nem kellően, vagy nem célzottan képzett, hanem más szakorvosokat alkalmaznak, vagy rezidenseket felügyelet nélkül kényszerítenek dolgozni. Az igénybevétel rendkívül magas, a lakosság képzettségi szintje következtében az igénybevétel 80-70 százaléka feltehetően nem feltétlenül szükséges, magyarul nem indokolt – ez is nagy túlterhelést okoz a sürgősségi rendszerben, tehát ez egy ezer sebből vérző dolog, ami most pukkant egyet, mert a kollégák kvázi egy olyan kritikus tömeget értek el, vagy alkottak, ami beindított egy reakciót” – fejtettek ki az orvosi kamara elnöke.

A Honvédkórház akkor került legutóbb reflektorfénybe, amikor Zacher Gábor bejelentette, hogy felmond. Indoklása szerint olyan szintű személyügyi- és tárgyi krízis alakult ki az általa vezetett sürgősségi osztályon, ami már a munkavégzést is veszélyeztette.

Azt a Népszava írta meg, hogy az intézményben több mint százan mondták fel az önkéntes túlmunka szerződésüket, ők szeptembertől az eddigi 60 óra helyett 48 órában dolgoznak.

Az eszközbeszerzések felpörgetésére tett ígéret egy része is megvalósult: kedd délután máris két új lélegeztetőgéppel és négy betegőrző monitorral lett gazdagabb a sürgősségi centrum, írta délután a HVG.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!