2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Belföld

Megalakult a harmadik Orbán-kormány

Megalakult a harmadik Orbán-kormány. A miniszterek a Sándor-palotában vették át kinevezési okmányukat Áder János köztársasági elnöktől, hivatali esküjüket pedig az Országgyűlés ülésén tették le. A kormány szerkezetében a legfontosabb változás, hogy a Miniszterelnökséget minisztériumi rangra emelték.

Családjuk társaságában érkeztek a harmadik Orbán-kormány miniszterei a Sándor-palotába. A köztársasági elnök Orbán Viktor kormányfő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében nevezte ki az új kormány minisztereit, ezt követően a parlamentben tettek esküt az új kormány tagjai.

A kormányfő Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a munkaalapú gazdaság megteremtését és a foglalkoztatás bővítését, Balog Zoltántól a magyar családok megerősítését várja. Orbán Viktor Pintér Sándor belügyminisztertől azt kérte, hogy töretlen határozottsággal folytassa a ’98-ban elkezdett munkát, teremtse meg a mindennapok biztonságát, a bűnözők jogai ne előzzék meg a törvénytisztelő polgárok és az áldozatok jogait. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterként a magyar föld megtartásáért felel majd. Orbán Viktor beszélt a Miniszterelnökség előtt álló feladatokról is. „Fiatalokat a csatába, öregeket a tanácsba! Tisztelt hölgyeim és uraim! A Miniszterelnökség a kormányzat idegközpontja, a kormánnyal szembeni támadások gyakorisága és ereje számomra az ő eredményes munkájuknak bizonyítéka lesz, sőt már ma is az” – fogalmazott a miniszterelnök.

A harmadik Orbán-kormánynak Lázár János mellett két új tárcavezetője lesz, Trócsányi László a igazságügyi, míg Seszták Miklós a nemzeti fejlesztési minisztériumot vezeti majd. „Itt őrzik az állami vagyon tekintélyes részét, innen fejlesztik a közlekedést, az energiaellátást és az infokommunikációt. Arra kérjük Önt, őrizze és gyarapítsa a nemzeti vagyont, segítse az ország újraiparosítását, és segítse egy új szerkezetű gazdaság kiépítését. Bizonyítsa be, hogy az állam lehet jó gazda” – mondta Seszták Miklósnak Orbán Viktor. Az új tárcavezető azt mondta, a jövő hétre kiderül, pontosan milyen területeket felügyel a fejlesztési minisztérium, és az államtitkári névsort is ezután véglegesítik.

Seszták Miklós: – A statútumtörvényt ma fogjuk elfogadni, még nem tudom, hogy mi kerül ide vagy oda, ezt még nem tudom, jövő héten állok rendelkezésükre.
Riporter: – Fónagy János marad?
Seszták Miklós: – Nem illene előre elmondani, de a beszélgetésünk sokat elárul arról, hogy marad-e.

Trócsányi László, az újonnan létrehozott igazságügy területén a legfontosabb feladatok között említette a bírósági ügyek elhúzódásának megszüntetését. „Készülnek a kódexek, a büntetőeljárási kódex, a polgári eljárásjogi kódex, ezek a kérdések mind összefüggnek. A feladat világos, tudjuk, miről van szó, ezen kormányzati ciklus alatt a miniszterelnök úrtól azt a feladatot is kaptam, hogy ezek a kódexek készüljenek el, hogy pont ezeket az anomáliákat tudják kiküszöbölni” – mondta Trócsányi László.

Felszólalásában Orbán Viktor azt mondta, a kormány az egész magyar nemzetet képviseli, hiszen nemcsak az anyaországi, hanem a Kárpát-medencében és azon kívül élő magyar emberektől is felhatalmazást kapott.

Néppárti kormányzást hirdetett Orbán Viktor

A miniszterek eskütétele előtt Orbán Viktor az Országgyűlés nyilvánossága előtt ismertette elvárásait a tárcavezetőkkel és a kormánnyal szemben. A miniszterelnök a volt amerikai elnököt, Abraham Lincolnt idézve hirdetett néppárti kormányzást. Orbán Viktor azt mondta: az áprilisi parlamenti választáson a magyarok másodszor döntöttek az egység mellett, ezért Magyarország kormányának egy erős és egységes nemzetet kell vezetnie azon az úton, amelyen 2010-ben elindult.

„A nemzeti függetlenségünk és szabadságunk visszaszerzését követő tizedik kormány megalakulásának alkalmából vagyunk ma itt.” A tíz kormányból hármat Orbán Viktor alakíthatott meg. A miniszterelnök – az újabb kétharmados győzelemre utalva – azt mondta: a magyar választók másodszor döntöttek az egység mellett, és másodszor adtak kivételesen nagy felhatalmazást ugyanannak a politikai irányzatnak. Az április 6-án kinyilvánított közakarat szerint az országnak tartania kell az előző ciklusban kitűzött markáns és határozott irányt – tette hozzá a kormányfő. „Célunk az, hogy a most megalakuló kormány néppárti kormány legyen és néppárti kormányzást folytasson. Ez több, mint a demokrácia szabályainak betartása, a néppárti kormányzás a klasszikus lincolni gondolat alapján áll: a népből, a néppel, a népért. Vagyis az emberektől kapott felhatalmazás alapján, az emberekkel összhangban, az emberek érdekében akarunk kormányozni. Tisztelt Ház! Ez a fölfogás elutasítja az elitizmust, válaszként az elitek ezt a politikát populizmusnak szokták minősíteni. Ezek jól ismert tánclépések” – mondta Orbán Viktor.

„A magyarok áprilisban, majd a májusi európai parlamenti választáson is a középerőkre szavaztak” – mondta Orbán Viktor. „Ezért a mai kormányzó erőket joggal hívhatjuk európai középnek, a közép nevében – ha kell – határozottan föl fogunk lépni mindenféle szélsőség ellen, akár jobbról jön, akár balról. Felfogásom szerint a többségnek joga van megvédeni magát a szélsőségekkel szemben, és egyúttal kötelessége megvédeni a mindenkori kisebbségeket is” – tette hozzá a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint az előző négy év a nagy és bátor gondolatok időszaka volt. A következő négy év pedig a nagy tettek korszaka lesz. „A jövő gondolati építménye áll, sőt biztos alkotmányos alapokon áll, most tettekre, bátor és nagyívű tettekre lesz szükség és lehetőség. Tisztelt hölgyeim és uraim! Mindaz, amit elmondtam, azt jelenti, hogy a mostani kormány tagjainak dolga nehezebb lesz, mint az előző kormány tagjaié volt, a léc ugyanis magasabbra került” – zárta gondolatait Orbán Viktor.

Orbán Viktor arra kérte az új kormány tagjait, hogy munkájukban a hazaszeretet, az alázat és a szolgálat vezesse őket.

Az ellenzéknek nem tetszik

A szemfényvesztés kormánya alakult meg – az MSZP szerint. A szocialisták megbízott frakcióvezetője kifogásolta, hogy a parlament ülése előtt, zárt körben alakult meg a kormány. Tóbiás József arra utalt, hogy a szokásoktól eltérően a miniszterek államfői kinevezése korlátozottan volt sajtónyilvános, a ceremóniáról kizárólag a közmédia tudósíthatott. Az ellenzéki politikus azt is megjegyezte, hogy az elmúlt 25 évben soha nem tartott ilyen hosszú ideig a kormányalakítás Magyarországon. „A Magyar Szocialista Párt frakciója minden szakmai kérdést, amely az elmúlt négy évben az egészségügy, az oktatás, a vidék Magyarországa vonatkozásában zajlott, annak valósságát fenntartja, és azt mondja, hogy nem lehet zárt körben egy kormányt működtetni. A kormány az nem a parlamentté, az nem a miniszterelnöké, hanem Magyarországé” – mondta Tóbiás József.

A Demokratikus Koalíció bojkottálta a miniszteri eskütételt. Gyurcsány Ferenc közleményben reagált a kormány megalakulására. A volt miniszterelnök szerint sokat elmond a kabinetről, hogy zárt szobában, a sajtó kizárásával jött létre. Gyurcsány Ferenc megismételte, hogy szigorú és ádáz ellenzéke lesz a harmadik Orbán-kormánynak.

A miniszteri eskütételről a Jobbik elnöke is hiányzott. A radikális pártnak nem tetszenek sem a miniszterek, sem pedig az, hogy a 2010-ben megkezdett politika folytatását hirdette meg a kormányfő. „Más miniszteri garnitúrában gondolkodunk, és úgy gondoljuk, hogy az eddigi kormánypolitika töretlen folytatása azt eredményezi majd, amit az elmúlt négy évben láthattunk. Nőni fog a kivándorlási kedv. Már nemcsak félmillió ember fogja elhagyni az országot és költözik ki Nyugatra, hanem ennél jóval több. És továbbra is le fog épülni az ország. Mi ettől szeretnénk megóvni az országot” – mondta Volner János.

Schiffer András, az LMP társelnöke szerint példátlan hatalomkoncentráció jellemzi az új kormányt. „Nincsenek világos feladat- és hatáskörök, ez teszi a mindennapi kormányzati gyakorlatban is korlátlanná a miniszterelnök és a kancelláriaminiszter hatalmát. Nyilvánvalóan alkalmatlan ez a kormány arra, hogy a jövedelemkiáramlást megfékezze és alkalmatlan arra és nincs is szándéka, hogy egy olyan vidékfejlesztési politikába, egy olyan gazdaságpolitikába fogjon, ami a fenntarthatóságot és az élhetőbb vidéket szolgálja.”

Az Együtt–PM a parlamenten kívül, a Kossuth téren transzparensekkel tiltakozott az új kabinet felállása ellen. „Ha folytatják, az azt jelenti, hogy további pénzeket vonnak el az iskoláktól, kórházaktól, és azt az elszegényítő politikát folytatják, ami eddig is jellemezte az Orbán-kormányt” – mondta Szelényi Zsuzsanna.

Az ellenzéki párt szerint egységbe kell tömöríteni a szétaprózódott baloldalt. Egymás legyőzése helyett pedig olyan szövetség kell, amelyik képes leváltani az Orbán-kormányt 2018-ban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ostrom alatt Harkiv + videó

Ostrom alatt Harkiv + videó

Új frontot nyitottak az oroszok a háborúban, amikor páncélos szárazföldi támadást indítottak pénteken Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv közelében. Szakértők szerint Harkiv eleste súlyos katonai és politikai veszteséget jelentene az ukrán vezetés számára. A háború elején az oroszok már megpróbálták egyszer bevenni a várost, sikertelenül.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Nyilatkozott Karácsonyék tervéről az Autós Nagykoalíció elnöke

Nyilatkozott Karácsonyék tervéről az Autós Nagykoalíció elnöke

Mindössze néhány napja döntött a Karácsony Gergely-féle városvezetés a Budapesti Klímaügynökség létrehozásáról, az új intézmény irányítására felkért Ámon Ada máris egy olyan elképzeléssel állt elő, amely rendkívül nehéz helyzetbe hozná a budapesti autósok nagyobbik részét. Az energiapolitikai szakértő ugyanis arról beszélt egy podcastműsorban, hogy kitiltaná a főváros utcáiról a tíz évnél idősebb gépkocsikat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!