2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Lopással vádolja a kormányt az LMP

2016. február 4., csütörtök 19:14, frissítve: csütörtök 19:18

Ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt tesz feljelentést az LMP az oktatási reformra költött uniós források miatt. Hadházy Ákos szerint a 30 milliárd forintos keret egy részét alibi cégeknek fizették ki.

Míg egy hete a túlárazott pályázatokról, második korrupcióinfóján az oktatásban tapasztalt visszaélésekről beszélt az LMP szakszóvivője. „Három szervezet volt, aki ezeket a pénzeket felhasználta: az Oktatási Hivatal, az oktatásfejlesztő intézet és az Educatio Nonprofit Kft.” – jegyezte meg Hadházy Ákos.

Az LMP antikorrupciós szakszóvivő állítja: ellopták az oktatás reformjára szánt uniós támogatások egy részét. A politikus azt mondja: legalább 30 milliárd forintot költött el a szaktárca oktatási programokra, a kiadások közül viszont több, akár százmillió forint értékű megbízást is alibi cégeknek fizettek ki.

„Négy projektről beszélnénk: átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban 3 és fél milliárd forintért, pedagógusképzés támogatása 11 és fél milliárd forintért, 21. századi közoktatás, röhögnünk kell, 6 milliárd forintért, köznevelési reformok operatív megvalósítása 4 milliárd forintért. Mikre mentek el ezek a pénzek?” – tette fel a kérdést az LMP antikorrupciós szakszóvivője.

Lázár János a kormányinfón elismerte, hogy az uniós pénzek egy részét nem megfelelően használták fel. A konkrét ügyben pedig kész vizsgálatot indítani. „A belső arányokat kész vagyok magam is megvizsgáltatni, hogy vajon ezeknél a pályázatoknál az átlagnak megfelelő volt-e, vagy a helyben szokásos, vagy az országban szokásos, vagy a szakértői körökben szokásos díjat fizették” – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Oktatási Hivatal viszont nem vizsgálódik: közleményben utasították vissza az LMP-s politikus állításait, szerintük azok az ellenzék összehangolt támadásának a részei. Hadházy Ákos egyébként az ügyben ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!