2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Leleplező hangfelvétel: így működik hazánkban a közbeszerzés?

2016. január 28., csütörtök 18:42, frissítve: péntek 10:25

Titkos hangfelvételen magyarázzák Szekszárd fideszes vezetői, miért kell túlárazni egy közbeszerzést. A 2012-es dokumentumot Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője hozta nyilvánosságra. A politikus azt ígéri: mostantól Korrupcióinfó néven tart majd minden héten sajtótájékoztatót, hogy konkrét esetekkel támassza alá, hogyan működik ma Magyarországon a közbeszerzés, és hol dőlnek el a megbízások.

„Az előző ciklusban ez 2000 milliárd forintot jelentett, a most induló ciklusban 12 000 milliárd forintot fog jelenteni. Ennek a pénznek az elcsalására bűnszervezet állt fel a hosszú évek munkája során” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Hadházy Ákos.

A Kormányinfóval egy időben a jövőben Korrupcióinfó is lesz – jelentette be az LMP szakszóvivője. Hadházy Ákos szerint az európai uniós forrásokkal kapcsolatos korrupció szálai a legfelsőbb szintekig, a pályázatokról döntő minisztériumokig vezetnek. Oda, ahol a pályázatok kiírásáról döntenek.

Hetente egy esetet ígér az ellenzéki politikus. Elsőként egy 2012-es szekszárdi fideszes frakcióülésen készült hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amelyen még ő is részt vett. Ezen Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere, valamint Máté Péter fideszes képviselő beszélgetése hallható arról, hogy miért kell az előre eldöntött pályázatot túlárazni.

Részlet Ács Rezső és Máté Péter közötti beszélgetésből:

– A lényeg az, hogy föl van árazva. Azért ennyi, mert föl van árazva, és valószínűleg meg fogjuk tudni csináltatni nulla pénzből, mert annyival drágább a munka. De úgyis ez a pályázat. Tehát 60 millió forint volt a mi előzetes pályázati anyagunk, és ezek megcsinálták 115-re. Ez nem azt jelenti, hogy ennyiért fogjuk megcsinálni.
– De akkor olyannak kell nyerni, aki ezt előbb támogatásként odaadja.
– Akinek van arra pénze, hogy ki tudja fizetni.
– De ki csinálja?
– Nem tudom.
– Nem helyiek az biztos.

Az LMP szakszóvivője szerint a szekszárdi eset azt bizonyítja, hogy már a pályázatok kiírásakor eldől, kik kapják a megbízásokat, és ezek a cégek házalnak az önkormányzatoknál a támogatással.

Egy újabb részlet a beszélgetésből:

– A pályázati rendszer ma így működik Magyarországon. Lejön, és azt mondja, hogy én kompletten megcsinálom neked, megnyerem neked, de én hozok mindent.
– Igen.
– És ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Mert van egy kvótám, amit én eloszthatok, és ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Zárt ajtók mögött sajnos ez van.

Németh kétkedik

„Láttunk már videót, gondoljunk a bajai videóra, karón varjút, meggyfán pókot és éjjeliőrt nappal meghalni” – fogalmazott Németh Szilárd. A Fidesz alelnöke szerint a felvétel hitelességét és tartalmát a hatóságnak kell vizsgálnia.

„Akinek ilyen hangfelvétele van. az akkor teszi jól, ha a hatóságokhoz fordul, mégpedig nagyon gyorsan, mivel aki visszatartja a bizonyítékokat, az bűnpártolást követ el, maga is bűnrészessé válik, és akkor meg fogják vizsgálni, hogy ez a felvétel valódi, nem valódi” – tette hozzá.

Kerestük az ügyben a szekszárdi polgármestert is, de ő nem kívánt nyilatkozni. Arra hivatkozott, hogy a Tolna megyei rendőrkapitányság elutasította a hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentés ügyében a nyomozást. Az ügyben most a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálódik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!