2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Leváltották az alelnököt a Mazsihisz közgyűlésén

2016. december 11., vasárnap 19:27, frissítve: vasárnap 20:03

A debreceni hitközség vezetője egy hitelügylet miatt vesztette el a bizalmat. A zsidó szervezet vezetője beszámolójában azt mondta, hogy a kormánnyal való kapcsolatot csak ideológiai ügyek árnyékolják be. Heisler András egyelőre semmit nem tud a Sorsok Háza sorsáról.

„Jó reggelt kívánok! Boker tov! Good morning everyone!” – Először szólalt fel izraeli nagykövet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közgyűlésén. A frissen kinevezett Joszi Amrani azt mondta, hogy nem csak Izrael budapesti nagykövete kíván lenni, hanem a magyarországi zsidóságot is képviseli majd a zsidó államban.

A közgyűlésen az elnök éves beszámolóját is meghallgatták. Heisler András beszélt a kormánnyal való kapcsolatokról is. A több mint két éve befejezetlenül álló Sorsok házát azonban nem említette:

– Emlékezetpolitikai és ideológiai kérdések, amelyeknél vitáink vannak a kormánnyal, de én ezt itt a közgyűlésen is kifejeztem, hogy hiszek annyira a magyar demokráciában, hogy ezeket a vitákat le lehet bonyolítani.
– Egyébként lerakott már valamit a Schmidt Mária vezette bizottság az önök asztalára, amiről egyáltalán vitát lehetne nyitni?
– A Schmidt Mária olyan érdemi anyagot nem rakott le, amiről lehetett volna vitát folytatni, ezért volt az, hogy valójában a nemzetközi tanácsadó testület, aminek én is tagja voltam, az feloszlott, mindenki otthagyta ezt a testületet.

A Sorsok Házán kívül az utóbbi időben a rivális zsidó szervezet, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbijának izraeli interjúja is borzolja a kedélyeket. Oberlander Báruch azt kifogásolta, hogy a Kozma utcai zsidó temetőbe nem zsidókat is temetnek. A neológ rabbik szerint a vegyes házasságok miatt ez elkerülhetetlen.

„Számunkra nagyon fontos az, hogy egy zsidó elhunytat temessünk zsidó temetőbe, inkább egy nem zsidóval együtt, mert ezzel meg van a zsidó temető és az örök nyugalom. Mintsem, hogy a zsidó elhunytat kivigyük egy köztemetőbe, ahol 25 év múlva, 50 év múlva kiveszik a sírból, és berakják egy polcra gyakorlatilag. Tehát a zsidó temetőben örök nyugalom van, tehát akit egyszer eltemetnek oda, azt onnan nem lehet exhumálni már” – mondta Radnóti Zoltán rabbi.

A közgyűlés leváltotta az egyik alelnököt, Horovitz Tamást is. A Debreceni Zsidó Hitközség egy hitelt vett fel, kölcsönt vett fel a Mazsihisztől, és a kölcsön fedezetéül mondott folyamatok az indítvány szerint azok nem voltak valósak” – indokolta a döntést Heisler Andárs.

A Hír TV-nek Suchmann Tamás pedig azt mondta, hogy lemond közgyűlési mandátumáról a holokauszttúlélők nem megfelelő támogatása miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!