2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Mazsihisz: Embertelenek Oberlander szavai

,

2016. november 24., csütörtök 13:51, frissítve: hétfő 12:39

Nem kommentálta Lázár János az egyik vezető ortodox rabbi kijelentését, amelyet a neológ irányzatot képviselő Mazsihisz is elítélt. Oberlander Báruch rabbi egy izraeli újságban tette szóvá, hogy a Kozma utcai izraelita temetőben nem zsidókat is eltemetnek. A sírkertben nyugvó nem zsidók többsége zsidó ember házastársa volt.

Magyarország legnagyobb zsidó temetője a Kozma utcai. A kőbányai sírkert az 1800-as évek végén nyílt meg. Egy izraeli újságnak nyilatkozta az egyik budapesti vezető ortodox rabbi, Oberlander Báruch, hogy a Kozma utcai temetőben nem zsidók – héber kifejezéssel – gójok is nyugszanak. A rabbi szerint ez a gyakorlat nemcsak a zsidó vallási törvényeket sérti, hanem azt a több mint százezer zsidót is, akiket ott temettek el. „Ki adott erre felhatalmazást?” – kérdezte a cikkben.

A Kozma utcai sírkertet a Budapesti Zsidó Hitközség tartja fenn. A BZSH a neológ irányzatot képviselő Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének tagja. A Mazsihisz embertelennek minősítette Oberlander rabbi nyilatkozatát. Szerintük csak az együttélés üzenete fogadható el, és folyamatosan azon dolgoznak, hogy a magyarságot és a zsidóságot elválasztó vallási törvényeket háttérbe szorítsák.

„Ez egy saját véleménye, amelyet valószínűleg nem is mert volna egy magyar újságban publikálni, egy izraeli újságban publikálta. Valószínűleg az volt a célja, hogy Magyarországon kívül a Mazsihisznek a tekintélyét valamilyen módon aláássa – a Mazsihisz ilyen dolgokat is csinál, hogy eltemet nem zsidókat zsidó temetőbe. Ez háttéraknamunka volt a Mazsihisz ellen, csak ugye elfelejtette Oberlander rabbi, hogy ma már a média sokkal erősebb, és egy nap alatt jut el a hír balról jobbra és jobbról balra” – fogalmazott Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbija.

A Mazsihisszel jó kapcsolatot ápoló Lázár János nem kommentálta Oberlander rabbi nyilatkozatát.

– Semmiféleképpen nem venném a bátorságot, hogy az állam képviselőjeként az állam és egyház szétválasztásának jegyében egyházi ügyekben állást foglaljak.
Személyes véleménye?
– Nem foglalhatok ilyen kérdésekben állást, nem tudom szétválasztani a miniszteri és személyes véleményemet, amikor a kormányinfón állok itt a pulpitus mögött.

A budapesti ortodox zsidóságnak egyébként van saját temetője, amelyet a Kozma utcai sírkertből hasítottak ki az 1920-as években.

Felrúgták a szabályokat

A Budapesti Ortodox Rabbinátus közleményt adott ki, amelyben – egyebek mellett – az olvasható, hogy a vallási szabályok szerint zsidó temetésben az részesülhet, aki a zsidó szakrális közösséghez tartozik. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a zsidó jog előírja a nem zsidók eltemetését, de vallási keretek nélkül. A közlemény szerint a Kozma utcai temetőben felrúgták a zsidó temetkezési szabályokat, mégpedig állítólag anyagi megfontolásból, a Mazsihisz világi vezetésének kezdeményezésére.

Nem történt ilyen

Bizonytalan és nem felel meg a valóságnak az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) állítása, miszerint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) világi vezetői valamiféle anyagi érdekek mentén megváltoztatták a zsidó temetkezés rendjét, eltértek a vallási szabályoktól – áll abban a közleményben, amelyet a MAZSIHISZ juttatott el a Hír TV-hez. Hozzáteszik: a MAZSIHISZ vezetői visszautasítják ezt az állítást, mint a kommünikében fogalmaznak, „semmi ilyen nem történt”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!