2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Lemondott Kiss László

2016. április 7., csütörtök 17:26, frissítve: péntek 17:19

Százhalombattán Kiss László alpolgármester és úszóedző sötét múltja miatt ült össze a képviselő-testület. Dönteniük nem kellett, a mesteredző megelőzte őket. A 75 éves sportvezető ártatlanságát hangoztatja, koncepciós pert emleget, és tagadja, hogy azért szabadult idő előtt a börtönből, mert a kádári állambiztonság besúgója lett.

Az egész országot sokkolta a hír két nappal ezelőtt, amikor megtudtuk, hogy Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya börtönben ült csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt – ezt mondta a Gyurcsány-párt százhalombattai képviselője a helyi képviselő-testület rendkívüli ülése előtt. A mesteredző a 2014-es önkormányzati választások óta a város alpolgármestere volt.

A Városházán megjelent az 1960-as években elkövetett bűnügyet a nyilvánosság előtt leleplező újságíró is. Kiss Lászlót két úszótársával együtt ítélték el. „A periratok szerint a Kiss László már ájultan, hogy mondjam, találkozott ezzel a hölggyel, tehát ott volt ő is, meg segített a lefogásban a periratok szerint, és amikor rá került a sor, akkor a lány másodszor is elájult, tehát már olyan rosszul volt, utána a periratok szerint a Kiss László azt mondta, hogy nem olyan nagy dolog ez, és menjenek a hideg vizes medencébe, mert az majd jót tesz” – mondta el a történtek kapcsán Menyhért Mészáros László főszerkesztő.

Százhalombatta polgármestere is a sajtóból értesült a 75 éves sportvezető rovott múltjáról. „Testületünk mostani ülésén tudomásul vettük alpolgármester úr döntését, amelyet ma délután fél kettőkor hozott meg, hogy Százhalombatta alpolgármesteri tisztségéről a mai nappal lemond. Ezt a képviselő-testület tudomásul vette, és egyben köszönetét fejezi ki Kiss Lászlónak az eddigi alpolgármesteri tevékenységével kapcsolatban kifejtett eredményes munkájáért” – közölte Vezér Mihály polgármester.

Kiss László 2012-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztjét vehette át a második Orbán-kormánytól, ez az egyik legmagasabb állami kitüntetés. Az ő múltját is megnézték, de a fél évszázaddal korábbi nemi erőszaknak már nem volt nyoma.

„Kiss László nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban. Ami azt jelenti, hogy Kiss László mentesült a korábbi általa elkövetett bűncselekmény jogkövetkezménye alól. jogi értelemben emiatt a kitüntetés javaslatát nem lehetett visszautasítani” – szögezte le Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A korabeli sajtó szűkszavúan ugyan, de beszámolt Kiss Lászlóék bűnügyéről, amely úszókörökben ismert volt. Az úszószövetség elnöksége és az edzői bizottság nem is törődött a leleplező újságcikkel, szerdán mindkét testület bizalmat szavazott Kiss Lászlónak arra hivatkozva, hogy tettéért már megbűnhődött. A sikeredző azonban végül úgy döntött, hogy lemond a szövetségi kapitányi megbízatásáról is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!