2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Feladta Botka László, lemondott a miniszterelnök-jelöltségről

2017. október 2., hétfő 08:59, frissítve: hétfő 16:01

Az mszp nem állít új, saját jelöltet, inkább elkezdik az egyezkedést a többi ellenzéki párttal arról, hogy az egyéni választókerületekben csak egy baloldali riválisa legyen majd a Fidesz-jelölteknek.

„A következő napokban, hetekben én megkezdem a tárgyalásokat a lehetséges szövetségesekkel, ehhez a Magyar Szocialista Párttól teljes körű felhatalmazást kaptam” – így nyilatkozott még év elején Botka László a lehetséges ellenzéki összefogásról, miután bejelentkezett a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének.

„Hé, fideszes főbetyárok! Eljött az idő, amikor visszaköveteljük tőletek az országot!” – Májusban már az új baloldali programot sorolta, béremeléssel és a 13. havi nyugdíj ígéretével.

Egységesen lesújtó a hangulat
Fényévekre kerültünk Orbán Viktor leváltásától, na nem mintha eddig annyira közel lettünk volna hozzá – fogalmazott a Hír TV-nek az MSZP elnökségi ülését követően egy szocialista politikus név nélkül. Egy másikuk szerint nem voltak viták, egységesen volt lesújtó a hangulat a megbeszélésen. Egy harmadik politikus pedig arról beszélt, hogy jelenleg Vona Gábor az egyetlen kihívója Orbán Viktornak – számolt be a Hír TV munkatársa a helyszínről. Névvel egyedül Ujhelyi István volt hajlandó nyilatkozni, ő lényegében Botka László szavait ismételte meg: Orbán Viktor és a Fidesz putyini módszerekkel dolgozva, ügynököket rájuk küldve forgácsolta szét az egyetlen esélyes demokratikus kihívót.

„Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok!” – Botka László elhíresült mondatára épült az óriásplakát-kampány is. Arról azonban közben tovább folyt a vita, hogy a szocialisták kikkel fognak össze. A Demokratikus Koalíciót becsatornázták volna, ám csak Gyurcsány Ferenc nélkül. Végül a Liberálisok és a Párbeszéd kivételével mindenki nemet mondott nekik, az MSZP népszerűsége pedig a közvélemény-kutatásokban történelmi mélypontra, 10 százalék alá süllyedt.

„Szeretném bejelenteni, hogy a mai nappal visszaadtam a miniszterelnök-jelölti felkérést, és erről tájékoztattam a Magyar Szocialista Párt elnökségét” – hétfőn már így kezdte sajtótájékoztatóját Szeged szocialista polgármestere. Kilenc hónapig tartott Botka László miniszterelnök-jelöltsége.

„Tíz hónappal ezelőtt összefogásra, szövetségre hívtam valamennyi demokratikus erőt, hogy közösen mutassuk meg, győzni fogunk, győzni akarunk, és képesek vagyunk együtt kormányozni – tette hozzá. – Egy héttel korábban egy újabb konkrét ajánlattal fordultam hozzájuk, a listás helyek felét ajánlottam fel az ellenzéki pártoknak. Ezt a hétvégén a DK és az LMP is elutasította, fideszes ügynökök pedig nekem rontottak” – jegyezte meg Botka László. Botka szerint hibázott, amikor nem mérte föl, hogy a demokratikus ellenzék több tajga – szavai szerint – nem győzni, hanem túlélni akar, továbbá hogy a Fidesz pedig minden eszközzel meg fogja akadályozni a demokratikus erők összefogását.

Botka László Tarjányi Péterre és Lattmann Tamásra célozhatott.

A Zoom.hu tulajdonosa, a Magyar Progresszív Mozgalom vezetője a Hír Televíziónak nem akart nyilatkozni, a HVG-nek viszont azt mondta: nem érez felelősséget Botka lemondásáért, de azt elismerte, hogy nyomást gyakoroltak a szocialisták egy új közös baloldali ellenzéki jelölt állításáért. Lattmann Tamás, akit Tarjányi ajánlott az MSZP figyelmébe, pár napja robbantott, elárulva, hogy egy éve a szocialisták vele is tárgyaltak arról: legyen a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

– Ha valaki ma azt gondolja, hogy az MSZP esélyes párt az ellenzékben, az nem tudja, mit beszél, az MSZP-nek a népszerűsége szabadesésben van jelenleg, és ez csak változni fog, különösen azzal, hogy Botka Lászlónak a hétfő délelőtti javaslata nem más, mit egy sírva könyörgés azért, hogy végre valaki döfje őt le a fenébe, hogy megint sértődötten elvonulhasson, mint ahogy tavaly nyáron a választmányi elnökségért.
– De az a valaki most nem pont ön?
– Nem, én nem vagyok politikai szereplő, itt a ledöfés arról szól, hogy politikai pártok azt fogják mondani, hogy Laci, nem, nem kellesz” – fogalmazott a nemzetközi jogász az Egyenesen stúdiójában.

Nem lesz újabb szocialista miniszterelnök-jelölt, jelentette be a pártelnök. „Szándékunk az, hogy az egyéni körzetekben lévő közös indulás lehetőségét, jogi és politikai lehetőségét fogjuk megvizsgálni. A következő időszakban szerintünk a politika fókuszában az egyéni körzetekben való megállapodás van. A közös indulás lehetőségét egy későbbi szakaszban fogjuk csak megvizsgálni” – fogalmazott Molnár Gyula.

Nem csak miniszterelnök-jelöltjüket vesztették el a szocialisták – Botka Lászlóval együtt távozik bizalmasa, a szintén szegedi Ujhelyi László is az alelnöki tisztségből. Az EP-képviselő közleményében puccsról ír, szerinte a Fidesz beépült az MSZP-be, a demokratikus erők pedig végletesen megosztottá és megtörtté váltak.

Gőgös is lemondhat

Gőgös Zoltán is mérlegeli, hogy marad-e vagy sem. Az MSZP elnökhelyettese közösségi oldalán megköszönte Botka Lászlónak, hogy visszahozta azt a karakteres baloldali ajánlatot, amely régóta hiányzott a magyar embereknek, ám mint írta, sajnos nem ennek a megismertetésével foglalkoztak, hanem az értelmetlen szövetségkötéssel, amiről az elején világossá vált, hogy nem fog menni, hisz nem mindenki érdekelt Orbán leváltásában.

„Egy vezető nem attól vezető, hogy összeszarja magát”

Szanyi Tibor viszont keményen odaszólt a lemondott Botka Lászlónak  Az MSZP EP-képviselője a Tumblr-oldalán azt írta: „Szerintem egy vezető nem attól vezető, hogy összeszarja magát, és harc helyett hazaköpköd”.

Vona sajnálja a vitát

Sajnálja, hogy Botka László lemondása miatt este elmarad az MSZP–Jobbik miniszterelnök-jelölti vita, reagált a szocialista politikus bejelentésére Vona Gábor. A Jobbik elnöke ezt a közösségi oldalán tette közzé, ahol azt is jelezte: Orbán Viktort továbbra is várja egy nyilvános tévévitára.

Karácsony beállt volna Boka mögé

Sajnálja Botka László lemondását a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, aki beállt volna a szocialista jelölt mögé. Karácsony Gergely a Facebookon azt írta: a szegedi polgármester volt hosszú évek óta az első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia. Szerinte az kérdés, hogy mi okozta a vesztét, de az biztos, hogy Botka László az ellenzék számára nem tudott sem békét, sem együttműködést hozni, pedig arra lett volna szükség.

Az Együtt tudomásul veszi Botka László visszalépését. Miután a párt továbbra is abban hisz, hogy egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt induljon minden egyéni választókerületben, Juhász Péter elnök szerdán megbeszélésre várja az „új pólus” pártjait, amelyeknek most még nagyobb a felelősségük, hogy 2018-ban közösen leváltsák Orbán Viktort, áll a párt közleményében.

Fidesz: Botka bukása nem meglepő

Botka László tele volt botrányokkal, bukása így nem meglepő – így kommentálta a Fidesz-frakció a történteket. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja szerint Botka László ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány Ferenc és a többiek, és a következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek, a baloldalon ugyanis semmi sem változik, áll a frakció közleményében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!