2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Belföld

Lejárató kampány: újabb riport a német sajtóban

Németországról szóló rajzfilmparódiával vágott vissza a Célpont szerkesztősége azért a német gyerekműsorért, amelyben Magyarországot bírálták az alkotók. Közben újabb német csatorna sugárzott riportot Magyarországról. A 3SAT kulturális televízió riportjában ezúttal nem az alkotmányozást, hanem többek között a Nemzeti Színház élén történt vezetőváltást kritizálják. A Fidesz-frakció vezetője szerint a hazai ellenzék egy újabb propagandafilmjéről van szó, amivel le akarják járatni Magyarországot.

A német gyerekeknek bemutatott rajzfilm Magyarországról és arról szól, hogyan kormányoz Orbán Viktor. Ezen felbuzdulva a Célpont is elkészítette a maga paródiáját Németországról. Az úgynevezett felvilágosító német rajzfilmet védte egy másik csatorna, a 3SAT kulturális adása is. A szerkesztő, Tilman Jens szerint a német csak egy ártatlan gyerekfilm, amiből a magyar kormány állami ügyet csinált.

A Magyarországról szóló újabb összeállításban már nemcsak a magyar alaptörvénnyel foglalkoznak a készítők, hanem azzal is, hogy miért váltották le Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház éléről. A riportban több, az ellenzéki pártokkal szimpatizáló értelmiségi is megszólal, többek között Parti Nagy Lajos és Heller Ágnes is. A filmben azt is állítják: Magyarországon „fagyossá vált a légkör, amióta Orbán Viktor és pártja kormányra került, ráadásul még a képzőművészek is el vannak nyomva”. A Fidesz szerint a baloldali ellenzék lejárató kampányfilmjéről van szó.

– A sajtó szabadságába a hazugság szabadsága is beletartozik. Ami a legfontosabb, hogy elvárjuk a német pártoktól, hogy a valótlanságot tartalmazó véleményeket igazítsák helyre és ítéljék el. Látni kell azt, hogy a külföldi sajtó egy része a jövő évi választásokon a jelenlegi ellenzék pártjait szeretné segíteni a minél jobb eredmény elérésében, ezért ez abban a pillanatban, hogy kontraproduktívvá válik, nem kell azzal számolni, hogy ezek folyatódik fognak – nyilatkozta a Hír TV-nek Gulyás Gergely.

Közben az MSZP továbbra sem határolódott el attól a kiáltványtól amelyben az osztrák és német értelmiségiek puccsal távolítanák el a magyar kormányt hivatalából. Bővebben >>>

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Kumin Ferenc korábban jelezte, vizsgálják, milyen jogi lépéseket tehet a támadások ellen Magyarország.

Gyerekhíradóban járatják le hazánkat

A német sajtóban az utóbbi hetekben többször is támadás érte a magyar kormányt. Először a német közszolgálati csatorna gyermekhíradójában állították, hogy a hazánkban kormányon lévők gyakran tesznek az Európai Unióban nem megengedett lépéseket. A műsorvezető az összeállítás végén még azt is megjegyezte, ha Magyarország nem tartja be a szabályokat, kevesebb pénzt kaphat az uniótól.

Ennek kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök március 22-én úgy fogalmazott, sajnálja a német gyermekeket, Magyarországon elképzelhetetlen lenne, hogy „hazugságokat és valótlan tényeket gyermekműsorrá alakítsanak. Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai agymosásnak vessük őket alá”.

Nyilvánvaló hazugságok

Ezek után a hamburgi székhelyű NDR csatorna kifigurázta a miniszterelnök reakcióját is. A Zapp című műsorban levetített felvételen Orbánt táncoló kesztyűbábként ábrázolják; az „Orbán bohóc” megismételte a miniszterelnök március 22-ei szavait, miszerint a magyar tévéből repülnének a szerkesztők, ha olyan gyerekhíradót készítettek volna, mint amilyet a német közszolgálati tévések.

A műsorban olyan nyilvánvaló hazugságok is többször elhangzottak, miszerint „bizonyos rádióadók nem kapnak engedélyt állandó műsorszolgáltatásra”. Mint ismert, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa március 20-án elindította a szerződéskötést az ellenzéki Klubrádióval, miután az adó megkapta azt a határozatot, amelyben nyertesnek ítélik a fővárosi 95,3 MHz-re kiírt pályázaton.

Nem az első eset, a Célpontot is megihlették

Paul Lendvai, az Ausztriában élő, magyar származású újságíró tavaly szeptemberben készített lejárató dokumentumfilmet Magyarországról, amelyből Lendvai utólag csak a szép épületek és a luxus bemutatását hiányolta. Szalay-Bobrovniczky Vince ausztriai magyar nagykövet levélben tiltakozott az ORF-nél, a csatorna vezetője azonban visszautasította az elfogultság vádját. A német „kisfilmek” megihlették a Hír Televízió Célpont című műsorát. Mintájukra ők is készítettek egy kis összeállítást az „unió legerősebb országáról”.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!