2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lázár nem tudja, honnan jön a vörös csillag, de leszedetné

2017. szeptember 9., szombat 07:44, frissítve: szombat 12:26

Személyeskedő választ adott Vadai Ágnes írásbeli kérdéseire Lázár János. A miniszter a lex Heinekenként elhíresült törvényről is kapott kérdéseket, és kijelentette: kitart korábbi álláspontja mellett, minden termékről leszedetné a vörös csillagot. Ezzel folytatódhat a sörháború, legalábbis úgy tűnik, a kormány nem mondott le a Heineken vegzálásáról.

Nem tudja Lázár János, hogy mit jelképez a Heineken logójában a vörös csillag – legalábbis ezt írta a kancelláriaminiszter Vadai Ágnes írásbeli kérdéseire válaszul. A DK-s politikus öt kérdést nyújtott be a miniszternek, mindben egy-egy olyan márkára kérdezett rá nála, amelynek logójában vörös csillag van. A miniszter azt írta, Vadai „fordítva ül a lovon”, és lobbitevékenységet végez, amelyet a kérdésekbe foglalt cégek megköszönhetnek neki.

„Azt tudom, hogy Magyarországnak, több százezer ma is élő honfitársunknak mit jelent ez a jelkép, bennük milyen félelmetes emlékeket idéz. Ahogy korábban is fogalmaztam, biztos vagyok abban, hogy horogkereszttel ellátott terméket sem lehetne forgalomba hozni az Európai Unió bármely tagállamában. Számomra ebben a tekintetben nincs különbség” – írta.

Emellett a DK-ban politizáló, de függetlenként a Házban ülő képviselő azt is megkérdezte Lázártól, „mit gondol, mihez nincsen joga”. A miniszter erre annyit írt, „a személyes frusztráció termékének” tekinti a kérdést. „Annyit kívánok hozzáfűzni, hogy a legkevésbé sem tekintem magam mindenhez értő személynek, ettől a gondolattól önt is óvnám. Azt, hogy a kormány a 2010-es kétharmados felhatalmazását miként használta fel, a választók 2014-ben megítélték, az eredményt nem ismertetem. Azt, hogy a kormány miként használta fel a 2014-ben megszerzett kétharmados felhatalmazását, a választók majd 2018-ban fogják megítélni” – zárta válaszát.

Folytatódik a sörháború?

A magyar kormány azután állt az Igazi Csíki Sör mellé, hogy a gyártó cég pert vesztett a Heinekennel szemben a román bíróság döntése nyomán. Az ítélet kimondta, a sörmanufaktúra nem használhatja termékein a korábbi címkéket, a márkanév ugyanis összetéveszthető egy a holland multi által gyártott termékkel.

Az Orbán-kabinet Budapestről indított harcot a Heineken ellen – már a parlament előtt van a törvényjavaslat, amely betiltaná a holland sör címkéin használt vörös csillagot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter még a vállalat gyárába is ellátogatott, és bár elmondása szerint nem szokott sört inni, akkor kivételt tett.

„Azt remélem, hogy a következő hónapban írásos védjegyhasználati megállapodás születhet, amely lehetőséget biztosít Dávid és Góliát harcában, hogy mind a két fél élve maradjon. Mert az az igazság, hogy ha a Heineken nem mutat együttműködést, nem haladnak előre a tárgyalások, nem lesz megegyezés, és továbbra is el akarják taposni, meg akarják fojtani az Igazi Csíki Sört, akkor a magyar kormány kezében még számos olyan eszköz van, amelyet készen áll a magyar nemzet érdekében bevetni” – jelentette ki akkor Lázár János.

A két gyártó végül március végén megegyezett, és visszavonták egymás elleni kereseteiket. A Lázár János és Semjén Zsolt által beadott törvény ugyanakkor nem került le a napirendről. Júniusban ugyanis az Európai Bizottság kimondta: a lex Heinekenként emlegetett szabályozás nem sért uniós jogot. A kancelláriaminiszter akkor üdvözölte a testület döntését – tehát a sörháború korántsem ért véget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!