2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

L. Simon cáfolta az állam monopolhelyzetét a tankönyvpiacon

Alapvetően helyes lépésnek nevezte a tankönyvpiac államosítását L. Simon László. A fideszes országgyűlési képviselő a Líra és az Osiris Kiadó vezetőivel rendezett kerekasztal-beszélgetésen vitázott a könyvpiac helyzetéről és jövőjéről is. Az is felmerült, hogy a kormány a könyvpiac újabb szeletét államosíthatja, bár a volt kulturális államtitkár nem tud ilyen tervről.

  • L. Simon cáfolta az állam monopolhelyzetét a tankönyvpiacon

A kormány 2014 tavaszán kezdte el az állami tankönyvkiadás feltételeinek megteremtését, L. Simon László azonban úgy látja: az állam nem kebelezte be ezt a piacot.

„Tavaly, körülbelül a tankönyvpiac 40 százaléka nem állami érdekkörben valósult meg, hanem a magánkönyvkiadók esetében. Tehát az a közvélekedés, hogy az állam kizárólagos kezébe vette a tankönyv-kereskedelmet, illetve az állami és önkormányzati könyvtáraknak a könyvekkel való ellátása csak a Könyvtárellátón keresztül történik, ez tényszerűen nem igaz!” – mondta L. Simon László.

A Líra könyv tulajdonosa ugyanakkor arra emlékeztette a fideszes politikust, hogy sok tankönyv esetében éppen mostanában jár le a türelmi idő, ezután pedig már csak az állami könyveket lehet majd kiadni. Kolosi Tamás bírálta a Kerényi Imre nevéhez köthető Nemzeti Könyvtár-sorozatot is.

„Nekem két problémám van a Nemzeti Könyvtárral. Az egyik, hogy szerintem könyvszakmailag csúnya. Nem szépek a könyvek, amelyek megjelentek” – mondta.

„Szerintem a Nemzeti Könyvtárat nyugodtan zárójelbe tehetjük, mert ha te a piacról beszélsz, akkor a Nemzeti Könyvtár az piacilag értelmezhetetlen” – érkezett a válasz L. Simon Lászlótól.

Gyurgyák János, az Osiris Kiadó alapítója szerint a nagy internetes kereskedelmi cégek magyarországi megjelenése alapvetően alakíthatja át a könyvpiacot is.

„Ha az Amazon úgy dönt – nem a könyv miatt egyébként, hanem egyéb kereskedelmi áruk miatt – belép erre piacra is, vagy ez a kis aprópénz is kell neki és belép, akkor itt jelentős változások történnek” – mondta.

Gyurgyák János emellett azonban arra számít: a kormány be fog avatkozni a könyvpiacon, az emlékezetpolitika ugyanis fontos számára, a létrehozott intézetek pedig szerinte nem teljesítették a hozzájuk fűzött reményeket.

„Mi érdekes a politika számára? Az emlékezetpolitika érdekes és az irodalom bizonyos részei. Ez meg szorosan összefügg a könyvszakmával, következésképpen – és valamennyien itt most nyilvánosan halljátok, hogyha ez nem így lesz, akkor mindenkit megkövetek, hogy túlságosan sötéten vagy rosszul látom a magyar valóságot – ez itt a könyvszakmát fogja érinteni” – tette hozzá Gyurgyák.

Gyurgyák János nem tartja kizártnak, hogy az állam felvásárol, vagy létrehoz egy nagyobb kiadót. L. Simon László ugyanakkor jelezte, nem tud ilyen kormányzati szándékról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!