2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Külön kezelnék a kvótanépszavazást az ellenzéki kérdésektől

2016. május 3., kedd 17:31, frissítve: szerda 06:58

Szeptember végén, október elején rendezhetik meg a népszavazást a kötelező betelepítési kvótáról. A kormánypártok a kabinet által kezdeményezett referendumot az ellenzéki kérdésektől külön kezelnék, a szocialisták viszont a földprivatizációról és az állami bérplafonról is egy napon kérdeznék meg a választók véleményét.

Februárban jelentette be a miniszterelnök, hogy népszavazást írnak ki a betelepítési kvótáról. A Kúria kedden bólintott rá a referendumra. Rogán Antal úgy számol, szeptember-októberben rendezhetik a népszavazást.

„Mindent meg fogunk mozgatni annak érdekében, hogy a magyar polgárok közül minél többen elmondhassák a véleményüket. A jelenleg meglévő közvélemény-kutatási adatok alapján úgy tűnik, hogy a magyar polgárok kétharmada, de inkább 70 százaléka gondolja, hogy egy ilyen népszavazás helyes, és egy ilyen népszavazáson szeretné elmondani a véleményét. Erre akarja a kormány biztosítani most a lehetőséget, ezért kezdeményeztük a népszavazást, és ezért tartjuk ezt fontosnak, hogy egy ilyen kérdésben, nevezetesen, hogy kikkel akarunk együtt élni, csak a magyar emberek hozhassanak döntést Brüsszel helyett” – jelentette ki Rogán Antal.

Bár a vasárnapi boltzárról szóló referendumot arra való hivatkozással előzte meg a kormány, hogy az drága lenne, a szocialisták és Kész Zoltán másik két kérdését a földprivatizáció leállításáról és a kétmillió forintos állami bérplafonról nem várják meg. „Nem hiszem, hogy nekünk ezzel bármilyen formában foglalkozni kéne, ez a kérdés viszont sürgető, hiszen ahogy említettem azt önöknek, az Európai Unió folyamatosan dolgozik a kényszerbetelepítés tervén” – tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Az MSZP elnöke viszont bízik abban, hogy egy időben lehet a népszavazás mindhárom kérésről. „Minden remény és minden esély megvan arra, sőt indokolt is, hogy a Magyar Szocialista Párt által benyújtott népszavazási kezdeményezés és a kormány kezdeményezése együttesen kerüljön kezelésre, egy napon és egy lapon kerüljön sor a népszavazásra. Ez a társadalom érdeke, hogy egyszerre dönthessen a lakosság ezekben a kérdésekben” – jelentette ki Tóbiás József.

Az MSZP elnöke hozzátette: a kvótás népszavazás ügyében az Alkotmánybírósághoz fordul. „Egy kérdés lehet jogszerű, de attól még az rossz. Nekünk az a feladatunk, hogy ezekre világítsunk rá, és ezért azt is indokoltnak tartom, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja meg ezt a kérdést” – fogalmazott.

A Gyurcsány-párt a kormány által kezdeményezett referendum bojkottjára szólít. „A Demokratikus Koalíció arra buzdít mindenkit, hogy ne vegyen részt ezen a népszavazáson. Nem lehet érvényes és eredményes egy olyan népszavazásra amin Orbán Viktor ki szeretné léptetni az országot az Európai Unióból. Ez egy figyelemelterelés arról, hogy egyre nagyobb a szegénység” – közölte Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

Bojkottra szólít fel az Együtt elnöke is, Szigetvári Viktor úgy látja: Orbán Viktor nem a betelepítési kvóta, hanem Európa ellen akar népszavazást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!