2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Küldetés

Következik:

Híradó 12:00

Lehet népszavazás a menekültkvótáról

2016. május 3., kedd 12:04, frissítve: szerda 14:06

A Kúria elutasította a jogorvoslati javaslatokat, így megtarthatják a népszavazást az uniós kvótáról.

Lehet népszavazást tartani a kötelező betelepítési kvótáról – erről döntött a Kúria. A legfőbb bírói fórum ugyanis elutasította a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat. A kormány még februárban kezdeményezte a referendumot. Orbán Viktor korábban azt mondta, aki a népszavazáson elutasítja a kötelező kvótát, az Magyarország függetlensége mellé áll. Szakemberek szerint a kezdeményezés uniós kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után.

A lehető leggyorsabban megtartanák

Nem spórol a kormány a kvótanépszavazáson – derült ki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szavaiból. Rogán Antal azt mondta: azért nem várnak a kiírással az ellenzék népszavazási kezdeményezéseire, mert a kabinet a lehető leggyorsabban megtartaná a referendumot.

„Mindent meg fogunk mozgatni annak értelmében, hogy a magyar polgárok közül minél többen elmondhassák a véleményüket. A jelenleg meglévő közvélemény-kutatási adatok alapján úgy tűnik, hogy a magyar polgárok kétharmada, de inkább 70 százaléka gondolja, hogy egy ilyen népszavazás helyes, és egy ilyen népszavazáson szeretné elmondani a véleményét. Erre akarja a kormány biztosítani most a lehetőséget, ezért kezdeményeztük a népszavazást, és ezért tartjuk ezt fontosnak, hogy egy ilyen kérdésben, nevezetesen, hogy kikkel akarunk együtt élni, csak a magyar emberek hozhassanak döntést Brüsszel helyett” – jelentette ki Rogán Antal.

Törvényellenesnek tartja az egyik baloldali kis párt a Kúria döntését. Az Együtt elnöke a kvótanépszavazás bojkottjára buzdít. Szigeti Viktor közleményében azt írja: Orbán Viktor történelmi bűnt követ el, mert valójában nem a betelepítési kvóta, hanem Európa ellen akar népszavazást. Az ellenzéki politikus szerint a kormányfő „putyini kottából énekel”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!