2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Belföld

Közeledtek az álláspontok a kormány és a hallgatói érdekképviseletek között

Közeledtek az álláspontok a kormány és a hallgatói érdekképviseletek találkozóján, de az intézményi autonómia és a hallgatói szerződések ügyében jövőre tovább egyeztetnek.

Megerősítette az emberi erőforrások minisztere, hogy ingyen tanulhatnak az egyetemisták és a főiskolások, ha elérik a ponthatárt, és előírják a hallgatói szerződést. Balog Zoltán kora este egyeztetett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökével. Az érdekképviselet elnöke nagyon fontos kérdésnek nevezte az egyetemi adósság tervezett átvállalását.

Bizakodón érkezett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumába. Az érdekképviselet hét kérdésre várt válasz, köztük a magyarországi munkavállalást előíró hallgatói szerződésre és az államilag finanszírozott létszámkeret megoszlására a képzési szintek között. Nagy Dáviddal több mint egy órát egyeztetett Balog Zoltán.

– Az álláspontjaink részben megegyeznek, részben közeledtek, részben pedig eltérnek – fogalmazott a megbeszélések után Balog Zoltán humánminiszter.

A tárcavezető bejelentette, hogy április végéig tartó egyeztetéssorozatot kezdenek a hallgatói szerződésről, az egyetemi autonómiáról és arról is, hogy legyen-e minden szakon államilag támogatott képzés. A jelenlegi tervek szerint 2013-tól megszűnik az ingyenes jogász- és a közgazdászképzés.

Az állam fogja finanszírozni

– A kapacitások kérdésében, az egyetemi kapacitás kérdésében, a minőségi ponthatárok kérdésében, meg a keretszámok kérdésében, amiket mi kormányhatározatban is eltöröltünk egyébként, azokban újabb adatokat kértek tőlünk a hallgatói önkormányzatok – mondta Balog Zoltán, hozzátéve: ezt rendelkezésre fogjuk bocsátani. A tárcavezető megerősítette a kormánynak azt a szándékát, amit határozatban is rögzítettek, hogy az, aki a ponthatárt átlépi, tehát a 240 pont fölött teljesít, és az egyetemek kapacitásának függvényében talál magának helyet az egyetemeken, azt az állam finanszírozni fogja, tehát az ingyen fog tanulni, amennyiben aláírja a hallgatói szerződést.

Balog Zoltán megerősítette: 24 milliárd forintból kiváltja a kormány az egyetemek, főiskolák magánforrásból épített beruházásait, 27 milliárdot pedig az intézmények adósságának és az uniós fejlesztések önrészének átvállalására fordítanak.

Az elsődleges szempont

– A forrásoknál náluk, hallgatói szempontból az az elsődleges, hogy az oktatásra fordítható összeg hogyan viszonyul 2013-ban a korábbi évekhez, hogy esetleg növekszik – közölte Nagy Dávid HÖOK-elnök, hozzátéve: ahogy a miniszter úr említette, átvállalásokra tett javaslatot a kormány, ppp-kosntrukciók illetve EU-s részek átvállalására, hogy ez hogy szabadít majd fel oktatásra fordítható forrásokat, kapacitásokat, hallgatói szempontból. Mi ezt tartjuk nagyon fontosnak – hangsúlyozta Nagy Dávid.

A 2013-as felvételi tájékoztatót a minisztérium szilveszter éjjel teszi közzé a felvi.hu portálon. A meghirdetett szakok listája január végéig bővülhet. A HÖOK egyelőre nem tervez további tüntetéseket, az esetleges tiltakozó akciókat a tárgyalásoktól teszik függővé.

Az egyeztetésen részt vett Nagy Dávid, a HÖOK elnöke, Kiss Dávid, a szervezet elnökségi tagja, Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Doncsev András, a minisztérium sajtófőnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút

A szombati nagymisét, amire több százezer zarándokot várnak, a Hír Televízió is élőben közvetíti. A műsorfolyam 11 órától indul, a 11:30-kor kezdődő misét honlapunkon és facebookos oldalunkon is élőben lehet követni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!