2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Célpont 18:05

Belföld

Kiszivárgott: befagyasztják a kohéziós pénzeket + Videó

Az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésükön várhatóan megszavazzák a magyar kohéziós pénzek befagyasztását.

Orbán Viktor szombaton a kohéziós pénzek kapcsán úgy nyilatkozott: Magyarország nem veszít el egyetlen forintot sem.

Egy magas beosztású uniós diplomata nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy az EU pénzügyminiszterei a Magyarországnak szánt kohéziós alapok egy részének felfüggesztése mellett szavaznak majd.

Azonnal reagált a forint

A hír megjelenésére hirtelen gyengülésnek indult a magyar fizetőeszköz: hétfőn 16 órakor az eurót 293,95 forinton jegyezték, de a Reuters híre után 295 forint felett is járt a kurzus, majd 294 közelébe csúszott vissza. Hétfőn délelőtt 293,31 forint volt az euró árfolyama a pénteki 292,18 forintos jegyzés után.

Hétfőn délután a svájci frank árfolyama 243,81 forint volt a délelőtti 243,29 forinttal és a péntek délutáni 242,40 forinttal szemben. A dollár hétfő délután 223,82 forintot ért, míg délelőtt 224,0 forint, pénteken délután pedig 222,75 forint volt az árfolyama. Egy jen hétfőn délután 2,7219 forinton állt, délelőtt 2,7271, pénteken délután pedig 2,7050 forintot ért.

Devizakereskedők szerint a kormány szeptemberig kap haladékot a kiigazításokra, ami az IMF–EU-megállapodások előfeltétele. Addig viszont arra lehet számítani, hogy a forint árfolyama erősen ingadozhat.

Az Európai Bizottság február 22-én kezdeményezte a 495 millió eurónyi kohéziós támogatás befagyasztását, ami nagyjából 145 milliárd forintnak felel meg.

Hadjárat hazánk ellen

Legszívesebben már az Orbán-kormány hatalomra kerülésekor szankciókat vezetett volna be hazánk ellen az EU, csak az osztrákok 2000-es elmeszelésének rossz tapasztalatai gátolták meg ebben – vélekedett Hans Winkler publicisztikájában. Bővebben>>>

Differenciáltabb vitára volna szükség

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter nem látja értelmét a Magyarország elleni uniós szankcióknak. Véleménye szerint differenciáltabban kell folynia a vitának, és különbséget kell tenni a szabadság korlátozását illető jogos aggodalmak és a tisztán ideológiai alapon való elítélés között. A részeltekről itt olvashat.

Számítottunk rá

Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára már múlt hét pénteken arról beszélt, hogy az uniós pénzügyminiszterek jövő keddi ülésükön várhatóan jóváhagyják az Európai Bizottság javaslatát, hogy jövő januártól függesszék fel a kohéziós támogatásokat, mivel „nem szokott olyan előfordulni, hogy a tanács másmilyen döntést hoz, mint amit javasol az Európai Bizottság”. Úgy vélte, ezt a várakozást erősíti az is, hogy a gazdasági fegyelem erősítése és a szigorú költségvetési gazdálkodás jelenleg központi kérdés az unióban.

Tabajdi: ez elfogadhatatlan

Elfogadhatatlannak és méltánytalannak nevezte Tabajdi Csaba magyar szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy függesszenek fel közel 500 millió euró kohéziós – felzárkóztatási – uniós támogatást Magyarország esetében. Tabajdi hétfőn késő este, az EP strasbourgi plenáris ülésén, az úgynevezett egyperces felszólalások között adott hangot ezen álláspontjának.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

15 éremmel zárt a hazai csapat a kajak-kenu világkupán

15 éremmel zárt a hazai csapat a kajak-kenu világkupán

A magyar versenyzők két-két arany- és bronzérmet szereztek 5000 méteren a szegedi kajak-kenu világkupán, így összesen hat első, három második és hat harmadik hellyel zárták a viadalt. Az olimpiai számokat tekintve egy-egy arany, ezüst és bronz lett a hazai mérleg.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!