2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Kiss László-ügy: feljelentést tett egy magánszemély

2016. április 9., szombat 08:03, frissítve: szombat 20:13

Hivatali vesztegetés gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettes ellen egy magánszemély a Fővárosi Főügyészségen Sárdi Ákos tegnapi nyilatkozatával összefüggésben. Közben Balog Zoltán azt mondta Kiss László kitüntetésével kapcsolatban, hogy nem a kitüntetett személy, hanem az elismerést odaítélő szerv hozott rossz döntést.

Az úszóedző a HVG.hu-nak azt állította, két órán át győzködte Gyárfás Tamás az edzőket, hogy álljanak ki Kiss László mellett. A székesfehérvári tréner arról számolt be, hogy az edzők valójában az úszóváltók összeállítását akarták megvitatni, amikor megérkezett Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke, és elkezdte győzködni őket. Hozzátette: az edzőknek nem volt választásuk, mivel a szövetség nevezi be úszóikat a versenyekre.

Nem tartja fontos dolognak Balog Zoltán, hogy utólag visszavonják Kiss László kitüntetését, ugyanakkor szerinte az áldozatok hibáztatása helyett szolidaritásra van szükség. Kiss László 2008-ban a Gyurcsány-kormánytól, 2012-ben pedig az Orbán-kormánytól is kapott állami kitüntetést. A tárcavezető az ATV Szabad szemmel című műsorában arról is beszélt: nem a kitüntetett személy, hanem az elismerést odaítélő szerv hozott rossz döntést.

„Ha netán valaki – és most nem a konkrét esetről beszélek – érdemtelenül kapott meg egy kitüntetést, akkor az vállalja a hibát, aki adta, és ne a visszavonással próbálja tetézni a rossz döntéseit. Magyarországon az a helyes szabályozás, hogy utólag kitüntetést, elismerést nem lehet visszavonni, mert benne van a tévedés kockázata, és a kitüntetést adó szervnek is vállalnia kell, hogy adott esetben tévedett” – vélte az emberierőforrás-miniszter.

A 75 éves mesteredzőről kedden írták meg, hogy csoportos nemi erőszakért ült börtönben a Kádár-rendszerben.

Cáfolnak
Közleményben cáfolja Sárdi Ákos szavait a Magyar Úszószövetség. Ebben azt írják, hogy az edző elkésett az ülésről, így az nélküle kezdődött el. Gyárfás Tamás, a szövetség elnökének felvetésére az edzőbizottság tagjai kézfeltétellel szavaztak Kiss László maradásáról, és mindenki – beleértve Sárdi Ákost is – a szövetségi kapitány maradása mellett szavazott. Az úszószövetség szerint ezt több operatív vezető, valamint edző is alá tudja támasztani.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!