2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Nemcsak Kiss Lászlóról kaptam információt”

2016. április 8., péntek 19:31, frissítve: csütörtök 11:06

Nemcsak Kiss Lászlóról, hanem két másik úszószövetségi tisztviselőről is kapott anyagokat a botrányt kirobbantó újságíró. Azokat azonban egyelőre nem hozza nyilvánosságra. Az adatvédelmi hatóság elnöke vizsgálja, hogy sérültek-e Kiss László személyiségi jogai. Péterfalvi Attila arra szólította fel az újságírókat, hogy amíg az eljárás tart, ne hozzanak nyilvánosságra újabb részleteket a volt szövetségi kapitány büntetőügyéről. Szerinte ugyanis nemcsak az elkövetők, de az áldozat személyiségi jogait is sérthetik az esetleges új információk a hatvanas évekbeli büntetőügyről.

Kiss László lemondott, a szövetség későbbre ígért tájékoztatást, egy szponzor pedig már kihátrált a Magyar Úszószövetség mögül. Ez a botrány kirobbanása utáni három nap mérlege. A szövetség honlapja pénteken órákon át nem volt elérhető. A válogatott szövetségi kapitányának, Kiss Lászlónak a nemierőszak-ügye azonban többek szerint is csak egy a szövetség titkai közül.

„– Tud még ilyen ügyekről?
– Igen.”

Így válaszolt a Kiss László körüli botrányt firtató kérdésre a Hír Televízióban egy debreceni edző, aki szerint további botrányok is kirobbanhatnak. „Ahhoz egy oknyomozó újságírónak vagy valakinek kéne lenni, hogy megszerezze ezeket az iratokat vagy dokumentumokat. Egy dolog a pletyka és egy dolog a dokumentum. A mai napon csak az a fontos, amire van bizonyíték” – tette hozzá Hornyák Viktor úszóedző.

A Kiss Lászlóról szóló uszodai pletykákra a Fullánk.com és a Privátkopó talált bizonyítékot a fővárosi levéltárban. Menyhért Mészáros László, a portál kiadóvezetője a Hír TV-nek azt mondta: törvényesen járt el a kutatás során. Hozzátette: nemcsak a szövetségi kapitányról, de egy, másik az úszószövetség felső vezetésében helyet foglaló személyről, és egy korábbi elnökségi tagról is kapott anyagot.

Nem volt más választásuk?
Két órán át győzködte Gyárfás Tamás az úszóedzőket, hogy álljanak ki Kiss László mellett. Erről Sárdi Ákos beszélt a Hvg.hu-nak. A székesfehérvári tréner arról számolt be, hogy az edzők valójában az úszóváltók összeállítását akarták megvitatni, amikor megérkezett Gyárfás Tamás, és elkezdte győzködni őket. Hozzátette: az edzőknek nem volt választásuk, mivel a szövetség nevezi be úszóikat a versenyekre.    

„Az tény, és ezt most mondom először, hogy nemcsak Kiss Lászlóról kaptam információt, hanem magasabb tisztségviselőiről is. De azokról nem találtam semmi olyat, ami nyilvánosságra hozható lett volna. Én nem állíthatom azt, hogy bűncselekményről volt szó, csak mindenféle tények, adatok halmaza, amikből ki lehetne bogarászni egy történetet, de odáig még nem jutottam el. De itt nincs összeesküvés, tehát az, hogy ez most került nyilvánosságra, annak az égvilágon semmi oka nincsen. Amikor kész lettem a dologgal, tehát kikértem, átolvastam, megnéztem, akkor a kollégám leveleket írt a szponzoroknak, illetve az úszószövetségnek, és vártuk a válaszokat. És miután megjöttek a válaszok, nyilvánosságra hoztuk, tehát ebben semmilyen időponti megkötés nincs. Tudom, hogy lesz olimpia, de ez eszembe sem jutott ebben a dologban” – nyilatkozta Menyhért-Mészáros László.

Kiss László egyébként – miután minden tisztségéről lemondott – az adatvédelmi hatósághoz fordult. Szerinte ugyanis személyiségi jogokat sértettek azok az újságírók, akik nyilvánosságra hozták az ügyét. Közben a 20 magyar olimpiai bajnokot tömörítő Halhatatlanok Klubja kiállt mellette, ahogy az úszószövetség több kisebb szponzora is. Az úszószövetséget a Telekom  is támogatja, azonban a távközlési cég – amely korábban egy interjú miatt megvonta támogatását Kovács Ákos énekestől – most nem nyilatkozik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!