2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

A kilakoltatások ellen tüntettek Józsefvárosban

2015. október 17., szombat 16:09, frissítve: szombat 19:22

Több százan tüntettek a kilakoltatások ellen a Józsefvárosban, ahol legutóbb csütörtökön egy agydaganatos nő és családja került az utcára. A Város Mindenkié csoport szerint a fővárosban több ezer üres lakás van, miközben sokaknak nincs hol lakniuk.

Csütörtökön lakoltatta ki tartozásaik miatt egy agydaganatban szenvedő nőt és családját józsefvárosi lakásukból az önkormányzat. A lakásban négyen éltek, havi 60 ezer forintból; Az asszony betegsége miatt elmaradtak a számlák fizetésével, az önkormányzat pedig végrehajtót küldött rájuk.

A Hír TV-nek nyilatkozó Gulyás István is sorstársuk. Ő is józsefvárosi önkormányzati lakásból került az utcára adósságai miatt.

– És kilakoltatták?
– És kilakoltattak, igen!
– Az utcára került?
– Igen, és van egy 18 éves… 15-én töltötte be a 18. évet a kislányom, rendészeti szakra jár, most egy barátnőjénél van, én meg elmentem hajléktalanszállóba.

„Ma Budapesten valamivel több mint 40 337 önkormányzati tulajdonú lakás van, amiből sajnos minden tizedik, tehát 4000 lakásról beszélünk, üresen áll” – mondja Lakatos Jutka, a Város Mindenkié csoport aktivistája. A csoport szerint a városvezetés a szegényebbeket szorítja ki a kerületből a kilakoltatásokkal, az üres lakásokat pedig eladja.

„2014. januártól 2015. júliusig Józsefváros önkormányzata 305 kilakoltatási végrehajtást kért lakók ellen, és sajnos tudomásunk van arról, hogy tovább folyik Józsefvárosban a kilakoltatás. Mi hiába próbáljuk, hogy az önkormányzattal leüljünk, hogy esetleg a vagyonkezelővel tárgyaljunk a lakók érdekében, Józsefváros nem hallgat meg minket. Feltételezéseink szerint az a céljuk, hogy a szegénységben élő családokat minél jobban kirekesszék külső kerületekbe, és itt gondolom, ezeket a lakásokat felújítás után a középosztálynak szánják eladásra” – tette hozzá az aktivista.

Több százan gyűltek össze szombaton a budapesti Mátyás téren, a szegénység elleni küzdelem világnapján a lakhatási válságra hívták fel a figyelmet.

Tarlós: Ez egy ilyen padláslesöprés típusú javaslat

„Nekem ne beszéljen a Város Mindenkié Alapítvány” – A főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a civil szervezet statisztikái tévesek. Ráadásul Tarlós István szerint az sem lenne megoldás, ha az üresen álló lakásokba bárki beköltözhetne, ugyanis a munkanélküliek a számlákat sem tudnák kifizetni.

„Amellett ők nem csak ezt akarják, hanem az összes, tehát a magántulajdonban levők, meg a magángazdasági társaságok tulajdonában levő üres lakásokban is gondolkoznak, vagyis ez egy ilyen padláslesöprés típusú javaslat. Nem tudom, milyen jogszabály vagy milyen morális megfontolás alapján gondolják elvenni valakinek a magántulajdonát és odaadni egy hajléktalannak” – mondta a főpolgármester.

A szombati tüntetésen az LMP és a Párbeszéd Magyarországért képviselői is megjelentek. A PM azt tartaná megoldásnak, ha kilakoltatás helyett a kerületek emelnék a lakhatási támogatásokat, és lakásügynökséget hoznának létre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!