2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Családjával együtt utcára tették a rákos asszonyt

2015. október 15., csütörtök 21:00

Rákos asszonyt tett utcára családjával együtt a józsefvárosi önkormányzat. A tiltakozó civileket bilincsben vitték el a rendőrök.

Menti a menthetőt a józsefvárosi Lendvai család. A gangon néhány dobozba zsúfolták a legszükségesebbeket. Több mint 30 éve bérelték a másfél szobás lakást az önkormányzattól. Az asszony agydaganatban szenved, betegsége miatt elmaradtak a számlák fizetésével, az önkormányzat pedig végrehajtót küldött rájuk. A lakásban négyen éltek, havi 60 ezer forintból. „A család most biztos, hogy szétszakad, hiszen a kisfiam már egy átmeneti otthonnak a lakója, a nagyfiam a barátjához kerül, én momentán még azt sem tudom, hogy hol fogok ma este aludni. Még két napot ki kellene bírnom addig, amíg el tudok indulni a csontvelőkezelésre” – mondta Lendvai Andrea. Az apa munkásszállón tölti az éjszakát.

Az önkormányzatot a Magyar Szociális Fórum hiába próbálta jobb belátásra bírni. „Egyszerűen nem tudják fizetni a rezsit és a közüzemi díjszámlákat, mert nincs miből. Olyan mérhetetlen nyomorban élnek, hogy egyszerűen nem tudják fizetni azt, amit kellene” – fogalmazott Simó Endre elnök. A Város Mindenkié aktivistái élőlánccal tiltakoztak a kilakoltatás ellen. A rendőrség igazoltatta, majd bilincsben elvitte a civileket.

A Józsefvárosi Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője azt mondta, hogy a család egy átmeneti otthonban együtt maradhat. „A családok elhelyezése úgy történik, hogy több szinten, közös helyiségek vannak, közös konyha, közös mellékhelyiség-használat van. Körülbelül két-három családnak, de egy önálló szobában létezik a család” – szögezte le Váradi Gizella intézményvezető.

Józsefvárosban mintegy 300 lakás áll üresen. A kerületi lakásrendelet kizárja, hogy a kilakoltatott család újra önkormányzati bérlakáshoz juthasson. „Mindent, amit a jogszabály megenged és amire a jogszabály lehetőséget biztosít, abban hozunk döntést. Ebben az ügyben, hogy ő bérleti szerződést tudjon kötni, erre jogszabályi kizáró ok van, ezért erre lehetőség nincsen” – szögezte le Sára Botond alpolgármester.

Közben az egyik baloldali kis párt költségvetési csalás gyanújával feljelentést tett. A Párbeszéd Magyarországért helyi képviselője azt mondja, hogy az önkormányzat az uniós forrásból korszerűsített szociális bérlakásokat piaci áron adná ki. „Ezeket a házakat részben – ahol a lakások egy része található – uniós pénzből újították föl, és az unióval kötött szerződés explicit tiltja, hogy más célra használják, mint szociális bérlakás céljára” – jelentette ki Erőss Gábor józsefvárosi önkormányzati képviselő. A képviselő hozzátette, az ügyben 150 egykori szociális bérlakás érintett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!