2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Belföld

Hova tovább, tanulás?

Több mint 7 ezerrel csökkennének a felsőoktatási keretszámok jövőre, a jogi, gazdasági és művészetközvetítői képzéseken pedig teljesen megszűnne az államilag támogatott képzés az oktatási tárca tervezete szerint. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája levélben tiltakozik az Emberi Erőforrások Minisztériumánál.

Az oktatási tárca tervezete szerint jövőre teljesen megszűnne az állami képzés a gazdaságtudományi, jogi és művészetközvetítői szakokon. Összesen több mint 7 ezerrel csökkennének a felsőoktatási keretszámok 2013-tól. A szaktárca az agrár, műszaki és természettudományi szakok férőhelyeit is szűkítené, annak ellenére, hogy a kormány ezeken a területeken szeretne több szakembert képezni.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája levélben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Az érdekképviselet szerint az állami férőhelyek folyamatos csökkentésével még nem lesz önfenntartó a felsőoktatás.

„Hallgatói befizetésekből a felsőoktatási költség, a felsőoktatási büdzsé maximum 10 százalékát lehet finanszírozni. Tehát egy szak vagy egy intézmény fenntartása pusztán hallgatói befizetésekből elképzelhetetlen, így nem tudjuk értelmezni az önfenntartó felsőoktatásnak a fogalmát sem” – fogalmazott Nagy Dávid, a HÖOK elnöke.


A szocialisták oktatáspolitikusa szerint a keretszámok jövő évi csökkentése a gazdasági válság után tudásválsághoz fog vezetni. „Kiszorítja azokat a gyermekeket a felsőoktatásból, akik egyébként odavalók lennének. Itt arról van szó, hogy nemcsak a szegény gyerekeket löki ki a felsőoktatásból ez az új rendszer, hanem már a középosztály gyermekei sem tudnak bejutni” – fejtette ki Kunhalmi Ágnes.

Az oktatási tárca addig nem kommentálja a tervezetet, amíg nem ismeri a kormány álláspontját. A Fidesz szóvivője szerint a kabinetnek egy célja van a felsőoktatás átalakításával: versenyképes tudást adni a diákok számára.

„A miniszterelnök úr is sokszor elmondta, hogy teljesen felesleges sok éven keresztül úgy képezni és olyan szakmában képezni fiatalokat, hogy utána esélye sincs az adott szakmában elhelyezkedni” – mondta el Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

A tervezet szerint megváltozna a részösztöndíjas helyek elosztásának elve is: jövőre esélyegyenlőségi szempontokat figyelembe véve, a hátrányos helyzetűeknek 4000, a kiemelkedő sportteljesítményt nyújtóknak és a Magyarországon tanuló külföldi diákoknak 500-500 helyet különítenek majd el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút

A szombati nagymisét, amire több százezer zarándokot várnak, a Hír Televízió is élőben közvetíti. A műsorfolyam 11 órától indul, a 11:30-kor kezdődő misét honlapunkon és facebookos oldalunkon is élőben lehet követni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!