2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Hőguta fenyegeti a kutyákat is

2016. július 1., péntek 21:37

Szórólappal hívták fel a kutyások figyelmét az autóban felejtett kisállatokra egy budaörsi áruház parkolójában. Az akció szervezői szerint bár évről évre egyre többször hívják fel a figyelmet az ebek védelme érdekében, ugyanannyi kutya kap hőgutát az autóban, mint évekkel ezelőtt. A meteorológiai szolgálat szombatra is 16 megyére adott ki hőségriasztást.

A melegebb nyári napokon többször locsolják fel a Noé Állatotthonban lévő kenneleket és a kutyák is fürdőznek. „Ilyenkor akár naponta többször is ellenőrizzük az itatóedényeket, feltöltjük friss vízzel. Nálunk egyébként sem pici tálakban, hanem nagy ládákban adunk vizet az állatoknak, hogy mindig legyen friss és lehetőség szerint tiszta. Szinte minden kutyakennelbe teszünk medencéket, ami egyszerű gyerekhomokozó általában, de a kutyusok nagyon szeretnek benne pancsolni” – mondta Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője.

A meleg nemcsak az embereket, az állatokat is ugyanúgy megviseli. Légzési nehézségeik lehetnek, de le is éghetnek a napon. „Nagyon óvatosan kell őket ilyen szempontból kezelni. A nagy melegben nem sétáltatom, mindig teremtek lehetőséget arra, hogy tudjanak lehűlni a fizikai terhelések után. Fontos, hogy ezekre odafigyeljünk, a rövid orrú kutyáknál. Másik kutyaféleség, itt ritkább, de elő szokott fordulni, a meztelen kutyák, akiknek kevés szőre van, ugyanúgy fenyegeti a leégés őket, mint minket, ott fényvédő krémeket kell használnunk” – fogalmazott Vainer Attila állatorvos.

Az egyik budaörsi áruház parkolójában szórólappal hívták fel a kutyások figyelmét az autóban felejtett kisállatokra. „Elsősorban arra kell figyelni, hogy senki ne hagyja a kutyáját egyedül az autóban még pár percre sem, nagyon veszélyes. Tényleg pár perc alatt 60 fokra felmelegedhet az autó belseje, még akkor is, ha le van húzva az ablak. Szóval mi azt gondoljuk, hogy nagy felelőtlenség az autóban hagyni a kutyát egyedül” – hangsúlyozta Szilárdi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu alapítója.

A figyelemfelhívó kampány szervezői azt mondják, bár évről évre egyre több akció is indul a kutyák védelmében, ennek ellenére nem csökkent jelentősen a kocsiban hagyott kisállatok száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!