2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hangfelvétel bizonyítja: minisztériumi döntés miatt nem nyilatkozhatnak a Hír TV-nek

2017. május 9., kedd 19:34, frissítve: kedd 19:48

Tiltólistán a Hír Televízió a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóságnál. Erről egy dolgozó számolt be, és azt is hozzátette, hogy a minisztériumtól érkezett az utasítás, hogy ne adjanak interjút csatornánknak. A megkérdezett jogász szerint a médiatörvény alapján az állami szerveknek kötelességük tájékoztatni a sajtót.

A Hír TV korábban is rendszeresen beszámolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkájáról, de az utóbbi időben nem tudtunk interjút készíteni az állami szerv egyetlen dolgozójával sem.

Munkatársunknak Helik Ferencet, a Nébih kiemelt ügyekkel foglalkozó igazgatóságának vezetőjét kérdezte az ügyben.

– Akár Híradó, akár Panaszkönyv című műsorunk, már nem válaszolnak. Holott az elmúlt időszakban, a tavaly év végén még kitűnően működött ez a kapcsolat.
– Továbbítani fogom a sajtósunk felé az ön kérdését is.
– Van-e esetleg utasítás az önök részére, hogy a Hír TV részére nem adhatnak interjút?
– Én ilyen jellegű utasítást nem kaptam.

Más viszont kapott. A Hír TV-nek már hónapokkal ezelőtt azt mondta a hivatal egyik munkatársa, fentről jött az utasítás.

– Nézze, őszinte leszek.
– Igen…
– Most az állásomat kockáztatom. Felesleges hívni, mert jelen pillanatban nem adhatunk interjút önöknek. Ez az utasítás van a minisztérium részéről.

Az általunk megkérdezett médiajogász szerint a médiatörvény előírja, hogy minden állami és önkormányzati szerv köteles megfelelően tájékoztatni az újságírókat.

„Ez elsősorban nem jogi kérdés, hanem politikai kultúra és kommunikációs kultúra kérdése. Egy – mondjuk úgy – civilizált országban nem fogadható el az, hogy akár egy politikus, akár egy olyan köztisztviselő, kormánytisztviselő, akinek a működése az állampolgárok mindennapi lépéseit jelentős mértékben befolyásolja, bizonyos médiumokat, vagy általánosságban a nyilvánosságot elkerüli, és nem hajlandó tájékoztatást adni” – jelentette ki Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa.

De nemcsak kormányzati háttérintézmények menekülnek az interjú elől. Több minisztérium is kerüli a válaszadást. „Van egy személyes ügyünk az önök tulajdonosával, ezért ha lehet, én elkerülöm az önöknek való nyilatkozást, ezt most is megtettem. Én ezen a gyakorlaton nem kívánok változtatni” – nyilatkozta korábban Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

Mint emlékezetes, legutóbb, egy hete kicsavarta a Hír TV riporterének a karját az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetője, amikor munkatársunk interjút szeretett volna vele készíteni. A kormány civil szervezete, a Civil Összefogás Fórum sem engedte be stábunkat egy sajtónyilvános rendezvényre, ahogy a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor által elnökölt FTC rendezvényein sem kívánatos a Hír TV jelenléte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!