2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Vezércikk 04:00

A sajtószabadság világnapján csavarták ki a Hír TV riporterének karját

2017. május 3., szerda 17:48, frissítve: szerda 19:50

Már csak a jó hírekről kérdezhet a média a központi sajtótájékoztatókon. Híradónk éppen a sajtószabadság világnapján próbálta megtudni, mit tesz a kabinet a kórházak ellátottsági hiányosságainak megszüntetéséért. Az államtitkár még a kérdések előtt elhagyta sajtótájékoztatóját, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója megragadta a kérdezni próbáló riporter kezét.

Tisztasági csomaggal érkeztek a Liberálisok az egészségügyi államtitkársághoz. A párt szerint egyre elkeserítőbbek a higiénés viszonyok a magyar kórházakban: a pénzhiány miatt nincs szappan, kézfertőtlenítő vagy WC-papír, sok helyen koszosak, penészesek az épületek.

„Egy friss hír a Margit-kórházból egy nekem személyesen beszámolt beteg beszámolója alapján, hogy súlyosan mozgássérült beteg emberek a WC-t vödörrel kellett, hogy leöntsék, ugyanis ezt nem tudta számukra biztosítani a kórház, hogy egyáltalán lehúzható legyen a WC – számolt be róla a Liberálisok ügyvivője.

Az Index hozta nyilvánosságra, hogy a SOTE I. számú női klinikájára befeküdni készülők hosszú listát kapnak arról, mit vigyenek az intenzívre. E szerint például szénsavmentes víz, saját gyógyszerek és fásli is szükséges. Ez utóbbit a műtőssegédnek kell odaadni. Az intézmény közleménye szerint azonban nem a pénzhiány miatt kérik mindezt a betegektől. A klinikán minden adott a megfelelő ellátáshoz.

„A központi régió teljes egészségügyi ellátását van lehetőségünk újragondolni, és nem arról van szó, a gombhoz keresünk kabátot, hanem fordítva. Meg kell tudnunk oldani, hogy az itt élők egészségügyi ellátásához olyan háttér alakuljon ki, amely mindenkinek a biztonságos gyógyulásához ad lehetőséget” – így az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán.

Kőbányán négymilliárdból épül új szakrendelő, a beruházást bejelentő egészségügyi államtitkár a kórházak ellátottságáról azonban nem beszélt, Ónodi-Szűcs Zoltán még a kérdések előtt elhagyta az épületet. A Hír TV-nek a kórházak fenntartásáért felelős Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetője sem akart eleinte nyilatkozni.

– Úgy illik, hogy először megbeszéljük…
– De úgy illik, hogy nem csinál ilyet egy hölggyel.

Németh László végül annyit mondott, hogy szerinte a magyar egészségügy megfelel a kor követelményeinek. Elismerte, hogy vannak hiányosságok, és hozzátette: a kormány az infrastrukturális és a gyógyítást segítő egyéb fejlesztésekre is komoly pénzeket juttat.

„A napokban indulnak ilyen programok, amelyek pontosan ezeket a higiénés feltételeket, kézhigiénét, gyógyszerbiztonságot, gyógyszerkezelést, betegkezelést, ezeket fogják célozni” – így Németh.

A sajtótájékoztatónak helyet adó Bajcsy-Zsilinszky-kórház igazgatója szívesen nyilatkozott a Hír TV-nek. Az esemény konferansziéja azonban ezt nem nézte jó szemmel. Szerinte csak a 4 milliárdos beruházással kapcsolatban lehet feltenni kérdést.

– Bocsánat, de ez egy hatalmas beruházás.
– Ez egy új anyag?
– Igen …
– És ez mikor kerül adásba?
– Ma este
– Szeretném, ha az új beruházásról esne szó.

Később Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő is nehezményezte, hogy nem csak a 4 milliárd forintos kőbányai rendelőépítésről tudósít a Hír TV.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!