2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

„Ha azt mondom, hogy nagyon zavar, akkor megszüntetik?”

2017. július 2., vasárnap 19:00, frissítve: vasárnap 20:42

Megoszlik az ellenzéki pártok véleménye a budapesti Red Bull Air Race futamról. Az MSZP megtartaná a futamot, az LMP viszont betiltaná azt. A Levegő Munkacsoport korábban tanulmányt is készített a légi parádé káros egészségügyi hatásairól.

Besenyei Péter műrepülő két éve visszavonult az aktív versenyzéstől. A Red Bull Air Race életre hívásában azonban vezető szerepet játszott. A sorozat 2003-ban jött létre – az első világbajnokságot a magyar pilóta nyerte.

Budapesten az idei a 11. Red Bull Air Race. A pilóták szeretik a magyar futamot. A Hír TV által megkérdezett környékbeli lakóknak sincs különösebb problémájuk a versennyel. Azt mondták, elviselik a repülők zaját abban a 2-3 napban, amíg a verseny tart.

Miért, hogyha azt mondom, hogy nagyon zavar, akkor megszüntetik? Nem.

(Egy televíziónk által megkérdezett belvárosi lakos)

Az MSZP fővárosi képviselője szerint sincs komolyabb baj a versennyel. Horváth Csaba a futóversenyeket sem korlátozná.

„Korábban is voltak ilyen események, ezek részben hozzájárulnak a város életéhez, és amíg sok tízezren vagy százezren érdeklődnek iránta, addig azt gondolom, hogy meg kell fontolni ezeknek a megrendezését” – így Horváth Csaba.

Az LMP szerint azonban a főváros többet veszít a légi parádéval, mint amennyit nyer. „Az engedélyeztetés ennek a rendezvénynek nem ment le helyesen. Itt azt az arányt, amit a nyugalom megzavarása, illetve a forgalom korlátozására ez a rendezvény jelent, meg mondjuk az a pénz, amit ez a városnak hoz, az nincs összhangban. Itt az történik, hogy ez egy teljesen érthetetlen politikai döntés, ami Tarlós István döntése. Korábban ő is ellenezte, hogy ez így folyjék, egyszerűen megváltoztatta a véleményét. Nem értjük, hogy miért kell egy hétre lezárni a várost, amíg ez a rendezvény zajlik” – így Ungár Péter.

A Levegő Munkacsoport korábban egy tanulmányt is készített a Red Bull Air Race káros egészségügyi hatásairól. A szervezet a kormánnyal is megosztotta aggályait, hiába.

A LM évek óta hangoztatja, hogy a Red Bull légi parádé összeegyeztethetetlen az egészséges környezethez való joggal. „A légi közlekedés fokozott levegőszennyezéssel jár, másrészt, ami leginkább zavarja az embereket, akiket érint ott a környéken a belvárosban és általában Budapesten, a szintén rendkívül egészségkárosító mértékű zaj, azonkívül balesetveszélyt is jelent. A kormány az adófizetők pénzéből évről évre milliárdokkal támogatja a rendezvényt, tulajdonképpen egy egészségkárosító italnak a reklámját támogatják a mi pénzünkből” – vélekedett Lukács András elnök.

A munkacsoport elnöke hozzátette: a levegőszennyezés csökkentésére ugyanakkor alig fordít valamit a kormány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!