2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Gyurcsány: Nem hiszem, hogy közöm volt Botka lemondásához

2017. október 2., hétfő 19:59, frissítve: hétfő 21:21

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint Botka László saját magának teremtette meg azt a helyzetet, ami a lemondásához vezetett.

Legfeljebb annyival járulhatott hozzá Gyurcsány Ferenc Botka László lemondásához, hogy míg a DK tárgyalást és megegyezést akart, addig Botka kijelentette, hogy a párttal együttműködik, de Gyurcsánnyal nem – véli a volt miniszterelnök.

A pártvezető Egyenesen című műsorunkban beszélt az MSZP miniszterelnök-jelöltjének visszalépéséről. Szerint „zátonyra futott a botkai projekt”, mert a legtöbb kispárt nem volt partnere Botkának, így az MSZP-nek – az pedig, hogy Botka emellett kitartott, egy rossz stratégia volt. Gyurcsány Ferenc úgy véli, Botkának el kellett volna gondolkoznia azon, hogy ha a terveit kilenc hónap alatt sem sikerül véghez vinnie, akkor egy más, közös megoldást kellett volna válasszon, nem pedig egy Orbán Viktoréhoz hasonló diktálást alkalmaznia. Hozzátette: az MSZP joggal tartott igényt arra, hogy „az ő hangja legyen a legerősebb”, de arra ne, hogy ő diktáljon.

Gyurcsány szerint csak az országos megállapodások működnek. Elmondása alapján pártjának nem számít, ha „kettővel több vagy kevesebb” képviselőjük lesz: az egyéni választókerületekben meg kell állapodniuk a kisebb pártoknak abban, hogy csak egy ellenzéki jelöltet állítanak a fideszes jelöltek ellen. Ez – a DK elnöke szerint – egy heti tárgyalással kivitelezhető lenne, ha minden kispárt hajlandó lenne kompromisszumot kötni.

Mindemellett a Demokratikus Koalíció múlt héten arról döntött, hogy semelyik párt miniszterelnök-jelöltje mögé nem fog beállni. Saját listát állítanak, melynek vezetője Gyurcsány Ferenc lesz, aki – állítása szerint –, az utolsó pillanatig harcolt azért pártján belül is, hogy közös listát hozzanak létre.

Lattmann Tamás jelöltségéről a pártvezető elmondta, hogy Molnár Zsolt kereste meg őt tavaly azzal kapcsolatban, hogy egy „külsős” jelöltet keressenek Orbán kihívójának posztjára, de mire odáig jutottak a tárgyalásokban, hogy személyesen is találkozhatott volna a nemzetközi jogásszal, Botka „színre lépett”.

Tekintse meg a teljes beszélgetést!

Lattmann Tamás korábban szintén az Egyenesen című műsorunkban beszélt arról, hogy bár konkrét felkérés nem történt az MSZP részéről, de hosszas tárgyalások folytak a miniszterelnök-jelöltségéről mindaddig, amíg Botka László el nem kezdett „mocorogni”.

Nincsenek fideszesek az MSZP-ben

Kálmán Olga vendége volt Molnár Gyula MSZP-elnök is. A politikus leszögezte, hogy Botka László jó jelölt volt, és ő lehetett volna Orbán Viktor valódi kihívója, de bölcs döntést hozott a lemondással. Szerinte jó stratégiával indultak el, amin kell ugyan javítaniuk.

Molnár szerint Botka nem bukott meg, hanem egyszerűen csak vállalt egy feladatot, ami az ő személyével nem volt végrehajtható.

A pártelnök úgy véli, Botkát folyamatosan nemtelen támadások érték, az ellenzéki oldalon pedig ahelyett, hogy elfogadták volna az MSZP ajánlatát, inkább a saját arculatukat építették a pártok.

Molnár Gyula szerint a győzelmi stratégia egyértelmű: demokratikus jelöltek a 106 körzetben és egy közös miniszterelnök-jelölt – a párt továbbra is ezen fog dolgozni.

Nincsenek fideszes beépített emberek az MSZP-ben – szögezte le Molnár, aki szerint ha valakinek van bizonyítéka ennek ellenkezőjére, akkor bizonyítson, ha azonban fontosabbak a belső személyes ellentétek, melyeket nem tudnak kezelni, akkor „el lehet hagyni a fedélzetet”.

Tekintse meg a teljes interjút!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!