2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gyurcsány aknamunkájának tartják Hiller nyilatkozatait

2015. október 17., szombat 19:44, frissítve: vasárnap 12:35

A baloldal szétszakítására törekszik a Gyurcsány-párt Mesterházy Attila szerint. A volt pártelnök a többi közt Hiller István aktivizálódásából következtet erre. Az MSZP-n belül többen már előre hozott tisztújítást sürgetnek, a jelenlegi elnök viszont sem ezzel, sem a személyét ért bírálatokkal nem foglalkozna.

Egymás után távoztak az MSZP-s politikusok az egykori Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetem épületéből – a szocialisták választmánya október 17-én ülésezett, ahol a párt népszerűségvesztése is napirendre került.

–  Ha önnek tanácsot kéne adnia Tóbiás Józsefnek arra, hogy most mire koncentráljon, mire fókuszáljon, hogyan építse tovább ezt a pártot, az mi lenne?
– Kérte, és megmondtam neki.
– És mit mondott?
– Azt mondja meg ő.

– nyilatkozta a Hír TV-nek Hiller István.

A párt egykori elnökét Orbán Viktor nemrég egy kiszivárgott hangfelvételen az egyetlen nemzeti érzelmű baloldali politikusnak nevezte, egyben hozzátette: tehetséges fiatal politikust nem lát a baloldalon. A volt szocialista  pártelnök akkor úgy reagált: nem engedhető meg, hogy a miniszterelnök ossza a lapokat. Most viszont a tanulás fontosságára hívta fel fiatalabb politikustársai figyelmét.

„Azt szeretném, hogyha egy komoly szakmai munka folyna, mert a komoly szakmai munkán tud alapulni az a politika, amit sokak megértenek és elfogadnak, munka nélkül nincs politika, meg kell érteni mindenkinek, a társaimnak és nem csak a társaimnak, hogy a politika nem abból áll, hogy bármennyire is tiszteletre méltóak önök, kizárólag a nyilatkozatokból éljen meg egy politikus” – nyilatkozta Hiller István.

A háttérben többen is Gyurcsány Ferenc aknamunkájának tartják Hiller István nyilatkozatait, aki korábban az esetleges pártelnökségét firtató kérdésre úgy válaszolt: nem ugrana el a feladat elől, ha felkérnék. Hillert politikai oldaltól függetlenül Gyurcsány emberének tartják, miután legutóbb – 2006-ban – közösen vezették győzelemre a baloldalt.

„Ezt nem kívánom egyetlen szóval sem kommentálni” – Így reagált Niedermüller Péter, a Gyurcsány-párt politikusa Hiller István esetleges visszatérésére az MSZP vezetésébe. Beszédesebb volt a szocialisták legutóbbi miniszterelnök-jelöltje, szerinte a DK célja az MSZP jelenlegi vezetésének meggyengítése.

– Érződik egy verseny, egy harc az ellenzéki pártokon belül is, most itt a demokratikus ellenzéket értem ezalatt. Azt látom, hogy a DK erőnek erejével akarja elszívni az MSZP-s szavazókat vagy a baloldali szavazókat.
– Ezt miből látja?
– Hát ezekből a cselekedetekből. Én nem foglalkoznék a DK-val, mert a DK nem ellenfél, nekünk az ellenfél a Fidesz.

– fogalmazott Mesterházy Attila, a szocialista párt egykori elnöke.

Az MSZP-n belüli viszonyokat jelzi, hogy Ujhelyi Istvánt, a párt EP-képviselőjét nemrég megkeresték, hogy vállalná a pártelnökséget, többen már előre hozott novemberi tisztújításról és palotaforradalomról beszélnek.

„Hát nem tudom, most voltunk a választmányi ülésen, semmi ilyet nem érzékeltem” – nyilatkozta Tóbiás József jelenlegi pártelnök.

Egyes források szerint az MSZP egyik legsikeresebb politikusát, Szeged polgármesterét, Botka Lászlót többen is szívesen látnák Tóbiás József utódaként, ám ő ezt rendre elhárítja, legalábbis a következő hivatalos tisztújításig nem foglalkozna a kérdéssel. Ahogy a jelenlegi elnök sem foglalkozik sem az MSZP mélyrepülésével, sem a személyét ért kritikákkal. „Nem foglalkozom ezzel a kérdéssel, engem az érdekel, ami a választók számára kihívás, és ma a megélhetés a legnagyobb kihívás” – tette hozzá Tóbiás.

Az MSZP-ben a jelenlegi vezetés két éves mandátumának lejárta után, jövő nyáron lesz tisztújítás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!