2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy szoknya egy nadrág 11:00

Belföld

Vipera és gázspray az egyik demonstrálónál

Folytatódtak a túlóra-szabályok elleni tüntetések. A tömeg Budapesten, a Hősök terén gyülekezett, majd az Andrássy úton át az Alkotmány utca és a Kossuth tér kereszteződéséhez mentek. A rendőrség azt írta, az esemény szervezőinek kérésére, kiemeltek a tömegből egy agresszívan viselkedő férfit, előállítják. Közben a hatósági tájékoztatás szerint a demonstráció szervezője bejelentette a rendezvény végét. Ennek ellenére sokan ott vannak a Parlament épülete előtt a Kossuth téren. A rendőrség közölte azt is, hogy a demonstráció egy résztvevője viperát és gázsprayt tartott magánál a gyűlésen.

  • Vipera és gázspray az egyik demonstrálónál

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy mindenki törekedjen rá, hogy a demonstráció békés legyen.

Bejelentkezés 15 órakor

Munkatársunk szerint a Lendvay utcánál, ahol a Fidesz-székház van, többször is elhangzott, hogy nem akarnak „üvegtörést” hallani. Sok a rendőr is a helyszínen.

A Hősök teréről a tömeg háromnegyed négykor indult meg az Andrássy úton át a Kossuth térre a Körút érintésével, ott beszédek hangoznak majd el.

A szervezők folyamatosan azt kérik a résztvevőktől, hogy békésen tüntessenek, az Oktogonon ne álljanak meg. Pártzászlók is vannak:  jobbikos, momentumos, LMP-s, DK-s.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai 2018. december 14-én egyeztető tárgyalást tartottak a demonstráció szervezőjével. Felhívták a szervező figyelmét, hogy – az előzetesen bejelentett résztvevői létszámra és a vonulás útvonalára tekintettel – az 50 fős rendezői gárda elégtelen a rendezvény zavartalan lebonyolításához, annak békés jellegének megőrzéséhez. A rendezvény szervezője az egyeztető megbeszélésen vállalta, hogy a gyűlés létszámához igazodva arányosan megemeli a rendezői létszámot, írta rendőrség a hivatalos honlapján.

A Police. hu folyamatosan adja ki a közleményeket. Negyed öt után azt írták, biztosítják a gyülekezők útvonalát, időszakosan és részlegesen zárja illetve nyitja a környező utcákat. A Budapest XIV., Hősök terén és az Andrássy úton a Hősök tere és a Bajza utca között a forgalomkorlátozás megszűnt, a forgalom zavartalan.

Fél öt után a demonstráció résztvevői a Nyugati térről rákanyarodtak a Bajcsy-Zsilinszky útra, ismert céljuk az Alkotmány utca és a Kossuth tér kereszteződése, közölte a rendőrség.

16.45-re érték el a demonstrálók az Alkotmány utcát. Több politikus is ott van a tömegben, így a szocialista Kunhalmi Ágnes, a jobbikos Sneider Tamás, vagy a szintén szocialista Ujhelyi István, valamint Donáth Anna és Fekete-Győr András a Momentumból.

17 órakor tudósítónk azt mondta, nagy atrocitást nem tapasztalt. Emlékeztetett ugyan akkor, hogy az elmúlt napokban is a tüntetés végén történtek a rendbontások. A rendőrségi közlés szerint a vonulás elérte az előre bejelentett úticélját. „A rendőrség folyamatosan biztosítja a gyülekezők útvonalát, időszakosan és részlegesen zárja illetve nyitja a környező utcákat. A Budapest VI., Teréz körúton és a Nyugati téren a forgalomkorlátozás megszűnt, a forgalom zavartalan” – teszik hozzá.

17.30-kor a rendőrség azt közölte, intézkedést hajtottak végre a rendezők kérésére. „A Budapest V., Alkotmány utcában egy, a gyülekezésen résztvevőkkel szemben agresszíven viselkedő férfit a rendőrök a rendezők kérésére kiemeltek a tüntető csoportosulásból. A férfit előállítják” – írták.

Bejelentkezés 17 órakor:

18.00 – szerveződésre szólított fel az egyik szakszervezeti vezető a tüntetésen. A vegyipari érdekképviselet elnöke minden munkavállaló nevében elutasította a munka törvénykönyvének módosítását és arra emlékeztetett, hogy a kormány ezzel a döntéssel semmibe vette a dolgozókat. Székely Tamás úgy fogalmazott: a tüntetők nem Soros bérencek, hanem dolgozók, akiknek a munkája nélkül nem készülne gyógyszer vagy autógumi és nem lenne gáza vezetékekben.

18.34 – A demonstráció szervezője 18 óra 21 perckor bejelentette a rendezvény végét. Ennek ellenére sokan ott vannak a Parlament épülete előtt a Kossuth téren.

18.40 - „A Budapest V., Alkotmány utcába bejelentett demonstráció egy résztvevője teleszkópos botot, „viperát” és gázsprayt tartott magánál a gyűlésen. T. József 53 éves alsóberecki lakost a rendőrök intézkedés alá vonták” – áll a rendőrség legfrissebb közleményében.

19.00 – Három részre szakadt a tömeg a tüntetés után. Vannak akik ott maradtak a Kossuth téren, egy másik részük a Margit hídhoz ment, egy harmadik pedig – ahogy a Kossuth téren hallani lehetett egyes felhívásokban – a köztévé székházához vette az irányt a III. kerületi Kunigunda útjához, jelentette a Hír TV tudósítója 19 órakor.

Budán vonulnak a tüntetők

19.38 – „A Budapest V., Alkotmány utcában befejeződött demonstráció résztvevői csoportokra szakadtak. Egy csoportosulás jelenleg a Budapest II., Árpád fejedelem útján, a másik a Budapest I., Bem rakparton vonul. A Budapest V., Kossuth tér gyakorlatilag üres” – áll olvasható a rendőség honlapján.

Egy üzenetet kívánnak eljuttatni a köztévé vezetőségéhez, a Pacsirtamező utcánál járnak a tüntetők, jelentette tudósítónk 20 óra után. Rendbontás nem történt.

Újabb tüntetés

Mint arról beszámoltunk, ma is folytatódnak a kormányellenes tüntetések, a Hősök terére bejelentett demonstrációhoz külön gyülekezőt hirdetett meg a Momentum. A tüntetéshez csatlakozott az MSZP és a Magyar Szakszervezeti Szövetség is, amely szombaton a túlóratörvény miatti tiltakozó levelét adta át Áder János köztársasági elnöknek.

A Fidesz az utcai megmozdulásokkal kapcsolatban tegnap közleményt adott ki, amelyben azt írták: egyre nyilvánvalóbb, hogy bűnözői körök is részesei a bevándorláspárti Soros-hálózat által szervezett utcai zavargásoknak.

A demonstráció matt közlekedési korlátozásokra kell számítani a Hősök tere és a Kossuth Lajos tér között, változik több villamos, busz és troli közlekedése . „Szakaszos és időszakos korlátozásra kell készülni a Hősök tere, Andrássy út, Teréz krt., Bajcsy-Zs. út, Alkotmány utca, Kossuth L. tér útvonalon vonulásos demonstráció miatt ma várhatóan 15 órától 18 óráig. A lezárások idején az érintett BKK-járatok terelve közlekednek, és a járatok, amiket ez különösen érint: a 9-es, a 105-ös, a 20A, a 30A és a 230-as autóbusz, illetve a 15-ös és a 115-ös autóbusz, valamint a City trolibusz. Szintén érinti a 75-ös, a 73-as, a 76-os, a 70-es, a 78-as és a 72-es trolibuszt a terelés, valamint a 2-es villamos nem jár majd a Kossuth Lajos tér és a Jászai Mari tér között, valamint a 4-es, 6-os villamos a Blaha Lujza tér és az Oktogon között” – tájékoztatta a Hír TV-t a BKK Info szóvivője, Irimiás Aliz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!