2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Fidesz-kongresszus: össztűz a brüsszeli vezetésre

2015. december 13., vasárnap 17:01, frissítve: vasárnap 20:51

Kövér László sorosozott, Rogán Antal árulózott, Kósa Lajos pedig erkölcstelennek nevezte a brüsszeli vezetést a Fidesz tisztújító kongresszusán. Az alelnöki tisztségtől búcsúzó Lázár János arra figyelmeztette a küldötteket, hogyha csak a haverok kapnak helyet a pártban, a Fidesz az MSZP sorsára juthat. A kongresszus nyilatkozatban ítélte el a bevándorláspárti politikát.

„A mi bajtársi szövetségünk nemcsak érdek-, hanem értékközösség.” – A bajtársi szövetség egy világnézeti pártból, a KDNP-ből és egy néppártból, a Fideszből áll, hangoztatta a kereszténydemokraták elnöke. Ha a kettő közül bármelyik párt feladta volna alapértékeit, a szövetség az SZDSZ és az MSZP sorsára jutott volna Semjén Zsolt szerint. „A szabad vasárnap a legrégebbi szociáldemokrata és szakszervezeti követelés. Egy baloldali pártnak nem támogatnia kellene ezt? Sőt, nem azt kellene követelni a kormánytól, hogy ne csak a kereskedelmi dolgozók lehessenek vasárnap a családjukkal, hanem az iparban dolgozók is? Ehhez képest a multiáruházak strómanja lett, ezért süllyedtek oda, ahol most vannak” – tette hozzá a kongresszuson Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A vendégként felszólaló miniszterelnök-helyettes csak érintőlegesen foglalkozott Brüsszellel, Kósa Lajos frakcióvezető viszont teljes beszédében az európai vezetést ostorozta. „Mi az, ha nem erkölcstelenség, miközben állandóan demokráciapróbáknak vagyunk kitéve, csuklóztatnak minket mindenféle ismérv alapján, ma teljesen nyilvánvaló, az európai politikai vezetés, annak a balliberális része, semmibe veszi az európai polgárok ebben a kérdésben alkotott véleményét, semmibe veszi” – jelentette ki Kósa Lajos.

Hasonló hangnemben szólt a küldöttekhez a miniszterelnök kabinetfőnöke is. Rogán Antal szerint a brüsszeliek elárulták a keresztény Európát. „Mi most már megértettük és megtanultuk, hogy Brüsszel számára a fenntartható fejlődés a fenntartható profitot jelenti. Ha az a bankoknak és a multiknak megvan, akkor minden rendben van. De, kedves barátaim, két évvel ezelőtt még nem gondoltam arra, hogy Brüsszel egyszer veszélyes is lehet Európára. A migrációs válsághelyzet viszont, sajnos, ezt fényesen bebizonyította” – emelte ki Rogán Antal.

Kövér László is odaszúrt Brüsszelnek, amikor arról beszélt, hogy Magyarország vagy megőrzi függetlenségét, vagy az európai egyesült államok nevű szerveződés külső tartománya lesz. De az egyes számú tagkönyv tulajdonosát nemcsak a külvilág, hanem a Fidesz belső ügyei is foglalkoztatják. Óvott attól, hogy a zsinórban megnyert választások elbizakodottá tegyék a pártot. „Természetes érdekkülönbségekből fakadó viták belülre kerültek, ez is egy velejárója a nagypártiságnak, illetve azon kormányzati erőnek, amit jelen pillanatban mi képviselünk. A másik oldalról pedig ennek következményeképpen vagy ettől függetlenül – nézőpont kérdése –, nincs számottevő ellenfél a porondon, gyenge ellenfelek vannak csak, és miután ez így van, a belső ellentétek vagy morális problémák szükségképpen felnagyítódtak a közvélemény szemében” – fogalmazott.

Kövér László intelmeit vitte tovább Lázár János kancelláriaminiszter, akinek el kellett köszönnie a Fidesz alelnöki posztjától a kormányzati szerepvállalása miatt. „Újra meg kell nyitni a fiatalok előtt a pártot. De nem a törtető, hanem a törekvő, nemcsak a tehetős, hanem a tehetséges fiatalok előtt. Nemcsak a haverok és a barátok, hanem az ismeretlen fiatalok előtt, a tehetséges, jól képzett és különösképpen a vidéki fiatalok előtt. Teret kell nyitnunk, helyet kell adnunk nekik magunk mellett. Különben néhány ciklus után az önző és rövidlátó politika bosszúja, amitől a magyar baloldal szenved, minket is utolérhet” – emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár Jánoshoz hasonlóan a Fidesz-frakcióvezetővé választott Kósa Lajos is elbúcsúzott az elnökségtől. Pokorni Zoltán maga döntött a visszavonulás mellett. A négy eddigi alelnökből Pelczné Gáll Ildikó képviselő az állandóságot jelenti a Fideszben. Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Lázár János helyére Kubatov Gábort, Gulyás Gergelyt és Németh Szilárdot választották meg a küldöttek, akik nyilatkozatban ítélték el a bevándorláspárti politikát a Fidesz XXVI. kongresszusán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!