2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Évtizedek óta először, ma nem jelent meg a Népszabadság

2016. október 10., hétfő 06:36, frissítve: hétfő 09:13

Az újságírókat vasárnap zárt ajtó fogadta a szerkesztőség épületénél. A főszerkesztő már csak abban bízik, hogy lesz vevő a napilapra és így folytathatják a munkát. Azt nem tudni, hogy a már előkészített cikkek megjelennek-e valahol máshol. Murányi András – nem hivatalosan – annyit közölt: semmi sem kizárt.

„Nem az lett az alapvetés, amiből kiindultunk, hogy a Népszabadság jelenjen meg. Innentől kezdve a tárgyalások eredménytelenül zárultak” – közölte Murányi András. A főszerkesztő szerint nem pénzügyi döntés született. Hozzátette: az egyetlen dolog amiről tárgyalni tudnak a tulajdonossal, ha már nem akarja működtetni, legalább az eladásra legyen lehetőség, tette hozzá. Hétfőn, évtizedek óta először, nem jelenik meg a Népszabadság.

„– Az volt a kérdés, hogy a Népszabadság tartalmai bármilyen más platformon megjelennek-e holnap, ha jól értettem. Én erre hivatalosan nem tudok válaszolni, hivatalos választ nem tudok adni.
– Nem hivatalosan előfordulhat?
– Nem hivatalosan még az is előfordulhat. Ma Magyarországon minden előfordulhat” – közölte Murányi vasárnap.

A főszerkesztő-helyettes már korábban jelezte: vannak olyan, már elkészült írásaik, amelyek hasonló érdeklődésre tarthatnak számot, mint a Rogán Antal helikopterezéséről vagy a jegybankelnök barátnőjéről szóló cikkek. „Amennyiben a Népszabadság holnapi számát nem tudjuk itt előállítani és a tulajdonos úgy dönt, hogy nem nyomtatja ki a Népszabadság holnap megjelenő számát, akkor el fogjuk mondani, hogy mi történik. Elöljáróban hadd mondjak annyit, hogy meglepetéssel készülünk, mert úgy tudjuk ettől függetlenül, hogy lesznek olyan cikkek, amelyek akár a Népszabadságban is megjelenhettek volna. És akár napvilágot is láthatnak a következő napokban¨– nyilatkozta Pető Péter főszerkesztő-helyettes.

Az újságírók vasárnap hiába próbáltak bejutni a szerkesztőségbe, zárva maradt előttük az ajtó. A lap főmunkatársa még bízik a folytatásban: „Húsz évet dolgoztam itt a Bécsi úton, és még tulajdonképpen mindig tart az a sokkhatás, ami szombat reggel kezdődött, amikor megtudtuk, hogy felfüggesztették a Népszabadság működését. Nagyon szomorú dolog ez, egy nagyon szomorú időszak és ez egy nagyon szomorú dolog a magyar demokrácia és a magyar sajtószabadság számára is” – fogalmazott Dési András.

A Népszabadság szerkesztősége előtti tömeghez több ellenzéki politikus is csatlakozott vasárnap. Az LMP szerint a háttérben a Fideszhez köthető érdekcsoportok állnak. „Nincsenek válaszaik és aztán erőszakkal próbálják meg elhallgattatni azokat, akik meg tudják mutatni, hogy kormányzás helyett mit csinál a Fidesz-kormányzat, legyen szó helikopterről, legyen szó kaszinókról vagy bármilyen más gazságról” – mondta Csárdi Antal fővárosi képviselő.

A szocialisták fővárosi képviselője arra emlékeztetett, hogy a Horn-kormány megmentette a jobboldali Magyar Nemzetet, amikor az újság a csőd szélére került. „Horn Gyula annak idején megmentette a Magyar Nemzetet a demokrácia jegyében, úgy most Orbán és bandája eltaposta a Népszabadságot a diktatúra jegyében, azért mert neki nem tetsző hírek jelentek meg egy média felületein” – jelentette ki Horváth Csaba.

Az Együtt képviselője politikai döntést sejt a háttérben. „Teljesen egyértelmű volt, hogy a legnagyobb példányszámú ellenzéki, hogy mondjam, objektív lapot próbálják, nem próbálják hanem: bezáratták, nyilvánvalóan politikai céllal, akkor nyilván itt a helyem” – közölte Juhász Péter.

Balog a Hír TV-vel nem közli a véleményét

Munkahelyi vitákkal nem foglalkoznak – ez már a Fidesz szóvivőjének véleménye. „A Fidesz-frakció nem foglalkozik munkahelyi vitákkal, tulajdonos és a munkavállalók közötti ilyen vitákkal. Erre megvannak a megfelelő szervezetek. Ez nem egy politikai kérdés, mi egy politikai testület vagyunk, ezért nem kell hogy ezzel foglalkozzunk. Ez egy gazdasági ügy és úgy is tekintünk rá” – közölte Halász János szóvivő.

A kultúráért is felelős szakminiszter hallgat:

„– Mint felelős miniszter csak van véleménye a Népszabadság bezárásáról.
– Így van, van véleményem, de szeretném elmondani azt, hogy önöknek nem tudok nyilatkozni” – mondta Balog Zoltán.

A Népszabadság újságíróinak jogait valószínűleg a Társaság a Szabadságjogokért fogja képviselni, a tárgyalások hétfőn délután kezdődhetnek meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!