2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

„Európa az üres bölcsők kontinense”

A határon túli magyarok jogai mellett a családtámogatásokat érintő nemzeti konzultáció és az újra erdősödő migrációs nyomás is téma volt a parlamentben, az ötnapos munkahét első napján.

  • „Európa az üres bölcsők kontinense”

Egyenlő bánásmódot kért Vadai Ágnes a magyarországi magyaroknak. A DK országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában azzal vádolta meg a kormányt, hogy a külhoni magyaroknak a remélt szavazatok fejében kedvezményeket adna. „Miért ér kevesebbet egy magyar adófizető, mint egy olyan magyar ember, vagy egy olyan ember, mert nem tudjuk, hogy egyáltalán magyar-e, hiszen adtak olyannak is állampolgárságot, aki semmiféle magyar felmenővel nem rendelkezett és magyarul sem beszél, aki soha nem élt itt. És miért vagyunk alsóbbrendűek a saját hazánkban? Ha önök nem így gondolják, mert én ezt el tudom képzelni önökről, hogy ezt nem így gondolják, akkor fizessenek minden magyar adófizetőnek fejenként 3 millió 3 százezer forintot házvásárlásra, egy összegben, önerő nélkül. Lássuk, érünk-e annyit, mint bárki más ezen a világon” – fogalmazott Vadai Ágnes.

Dömötör Csaba visszautasította a DK vádjait. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint a szocialisták 2004 óta kampányolnak a határon túli magyarok ellen. „A két gyerekesek számára bővül az otthonteremtési program és további bővítése várható az otthonteremtési programnak attól is függően, hogy milyen eredményeket hoz a most indított nemzeti konzultáció. Ami épp ennyire fontos. Nagyon sajnálom, hogy a legrosszabb 2004-es hagyományokat folytatják akkor, amikor újra agresszívan rátámadnak a külhoni magyarokra. Hogyha a sok példa közül egyet kell mondanom, hogy mikor támadtak rá önök a határontúli magyarokra, akkor egyet mondanék: 2004 decemberében, mindannyian emlékszünk” – reagált Dömötör Csaba.

A KDNP frakcióvezetője a nemzeti konzultáció fontosságára hívta fel a figyelmet felszólalásában. „Abból adódó nehézséget, amit a korfán látunk, ami gyakorlatilag a szülőképes korosztály folyamatos csökkenését jelenti, éppen ezért kell a támogatást növelni és a gyermekvállalási kedvet erősíteni, hiszen a kiszámíthatóság az, ami leginkább segíti ezt a folyamatot. A kiszámíthatóság teszi szükségessé az egyik kérdésre adandó igen választ, vagyis azt, hogy – elnézést a kifejezésért – bebetonozni kell a családtámogatási rendszert, olyan védelmet kell adni neki, ami aztán nem dönthető meg, például egy olyan intézkedéssorozattal, ami annak idején a Bokros-csomag volt. Vagy például a Gyurcsány-kormánynak a 2008-as intézkedései, amik szintén tönkre tették a rendszert” – emlékeztetett Harrach Péter.

A családügy államtitkár szerint egész Európa küzd a születésszám csökkenéssel, ezt fontos, hogy a magyar emberek támogassák a kormány családpolitikai elképzeléseit. „Egész Európa népesedési problémákkal küzd, Európa az üres bölcsők kontinense. Ezzel párhuzamosan elindult egy népvándorlás is Európa irányában, tehát ott van egyfelől a népesedési probléma, másfelől a migrációs nyomás. Erre kell megfelelő választ adni az európai vezetőknek. Erre kell választ adnunk nekünk is Magyarországon. Ez is az apropója ennek a nemzeti konzultációnak, hiszen a kérdés az az, hogy miben látjuk a magyar jövőt, a magyar gyermekekben, a magyar gyermekek születésének támogatásában, vagy pedig abban, hogy migránsokkal pótoljuk a hiányzó magyar gyermekeket” – emelte ki Novák Katalin.

Hende Csaba, a törvényalkotási bizottság elnöke, arra hívta fel a figyelmet, hogy a névtelen bankkártyákkal egyértelművé vált, hogy az illegális migrációt – legalább részben – az ENSZ menekültügyi főbiztossága és az unió szervezi és finanszírozza. „Az újjáéledő balkáni útvonalon, rengeteg illegális migránsnál látni név nélküli bankkártyákat, amelyekkel rendszeresen pénzt vesznek ki a bankautomatákból. A migránsoknak az EU, Soros és az ENSZ pénzével feltöltött kártyákat osztogatnak. Ők pedig szabadon vehetnek le készpénzt arról. Ez a program megdöbbentő és óriási biztonsági kockázata van, mert akár a terrorizmust vagy az embercsempészeket is finanszírozhatják az így felvett pénzből” – húzta alá Hende Csaba.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában azt mondta, Brüsszel továbbra is betelepítés kvótát erőltetne a tagállamokra, ezt bizonyíthat, hogy a következő uniós ciklusban megdupláznák a bevándorlók támogatására fordítható összegeket. „Gyakorlatilag felelőtlen hazardírozás Európa jövőjével. Mi nem akarunk sem migránskártyákat, sem migránsvízumot, sem nyitott határokat és betelepítéseket sem. Mi nem a bevándorlásra akarunk pénzt költeni, hanem a gyermeket nevelő magyar családokra. A tét tehát az európai választáson nem is lehetne nagyobb: nyílt társadalom, vagy nemzetek Európája” – fogalmazott.  Dömötör Csaba hozzátette Magyarország továbbra sem támogat olyan javaslatokat, amelyek elvonnák a tagállamoktól a határőrizet jogát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!