2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Ellenzik a kötelező befogadást

2015. október 6., kedd 20:58, frissítve: szerda 10:15

Gyors választ vár Brüsszel a menekültügyi törvények és a Btk. szeptember közepe óta hatályos szigorítására a kormánytól. Az Európai Bizottság levélben fogalmazta meg aggályait – írta az Index internetes portál a birtokába került dokumentum alapján. Kifogásolják a hadsereg bevetését a határon és a menekült gyermekekre vonatkozó különleges szabályok hiányát is. A miniszterelnök reggel a parlamenti pártok frakcióvezetőivel egyeztetett a kötelező uniós menekültkvóta elleni magyar fellépésről. A konkrétumokat az igazságügyi miniszter a holnapi kormányülésre dolgozza ki.

Több mint két órán át egyeztetett a miniszterelnök a parlamenti pártokkal a kötelező uniós menekültkvóta elleni magyar fellépésről. A tagállamok belügyminiszterei szeptemberben egyeztek meg 120 ezer menekült befogadásáról.

„A kötelező kvóta nem élvezi a parlamenti pártok támogatását” – A kvótarendszer a menekültek visszatoloncolásának szabályait rögzítő dublini egyezményt írja felül, mondta a külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: a magyar kormány álláspontja szerint az ügyben a belügyminiszterek nem dönthettek volna a tagállamok parlamentjeinek megkérdezése nélkül.

„Sem Magyarországnak, sem Európának nem lehet érdeke, hogy ez a döntés hatályban maradjon. Ezért a miniszterelnök arra utasította az igazságügyi minisztert, hogy a kormány holnapi ülésére terjesszen elő olyan javaslatokat, amelyek a parlamenti képviselők többségének támogatását várhatóan élvezni fogják a mai megbeszélés alapján” – fogalmazott Szijjártó Péter.

„Nyilván az, amit még szeptember elején hallottunk, hogy van egy 120 ezres szám, és azt osszuk szét, az úgy, ahogy van egy baromság” – Az LMP szerint egységes uniós szabályozás nélkül nem kezelhető a migrációs válság. „Legyen döntés a dublini rendszert felváltó új közös európai menekültügyi eljárásrendről, legyen döntés egy új európai menekültügyi intézményrendszerről a megfelelő pénzügyi alapokkal, és legyen egy közös európai diplomácia több kérdésben” – mondta Schiffer András frakcióvezető.

A szocialisták nem vetik el a kvótarendszert. „A kvóta nem a megoldás, a kvóta egy szükséges feltétel, amelyet meg kell előznie, hogy azok a nemzetközi egyezmények, amelyek békeidőben lehetővé teszik a menekülthelyzet kezelését, azok mára bebizonyosodott, hogy alkalmatlanok” – közölte Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője.

A Demokratikus Koalíciónak viszont megfelel az, amit Brüsszelben kitaláltak. „A DK felszólítja Tóbiás Józsefet és Schiffer Andrást, hogy ne legyenek Orbán és Fico tettestársai, demokratikus ellenzéki politikusként ne dörgölőzzenek embertelen és Európa-ellenes kormányhoz” – fogalmazott Gréczy Zsolt DK-szóvivő.

A Jobbik elnöke megismételte, hogy minden jogi eszközzel fellépnek a menekültek kötelező befogadása ellen. „Ennek a jogi relevanciája és a jogi érvényessége is kérdéseket vet fel, és éppen ebből kifolyólag támogatjuk a kormánynak azon kezdeményezését és tervét, hogy az Európai Bírósághoz forduljon Magyarország akár a magyar kormány, akár a magyar Országgyűlés képviseletében vagy jogi alanyaként” – mondta Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője.

A szlovák miniszterelnök, Robert Fico már szeptemberben bejelentette, hogy nem hajtja végre a kvótarendszert, hanem az Európai Unió Bíróságán támadja meg a belügyminiszterek döntését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!