2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Ellenzik a kötelező uniós kvótarendszert

,

2015. október 6., kedd 12:34, frissítve: kedd 17:26

A parlamenti pártok többségének támogatásával lépne fel a kormány a kötelező menekültkvóta ellen – az igazságügyi miniszter a holnapi kormányülésre dolgozza ki a szükséges lépéseket.

Ezt a külügyminiszter mondta azután, hogy reggel Orbán Viktor miniszterelnök egyeztetett a frakcióvezetőkkel. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Magyarországnak és Európának sem érdeke a migránsok kötelező befogadásáról szóló uniós döntés végrehajtása. Hétvégi sajtóhírek szerint egyébként Brüsszel fél millió közel-keleti menekültet venne át Törökországtól, és osztana szét az uniós tagállamok között.

„A parlamenti képviselők többsége olyan álláspontot támogat, amely szerint helyre kell állítani az európai jogrendszert, az európai jogszerűséget, és meg kell védeni a nemzeti szuverenitást. A képviselők többsége a mai tanácskozás alapján olyan javaslatot támogat, amely szerint sem Magyarországnak, sem Európának nem lehet érdeke, hogy ez a döntés hatályban maradjon. Ezért a miniszterelnök arra utasította az igazságügyi minisztert, hogy a kormány holnapi ülésére terjesszen elő olyan javaslatokat, amelyek a parlamenti képviselők többségének támogatását várhatóan élvezni fogják a mai megbeszélés alapján” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Nem értenek egyet

Reagáltak az ellenzéki pártok is a tanácskozáson elhangzottakra. Schiffer András, az LMP társelnöke elmondta, hogy ők nem értenek egyet a kvótarendszerrel. Az LMP új menekültügyi eljárási rendszert állítana fel – fogalmazott a Hír Televízió helyszíni tudósítója 12 órakor. Hozzátette, hogy az MSZP is hasonlóan vélekedik. Tóbiás József is a közös határellenőrzésben, az európai szintű megoldásban látta a jövőt. Szerinte az egyeztetésnek esélye sincs, és Orbán Viktornak már három hónappal ezelőtt kellett volna erről tárgyalnia. Gréczy Zsolt is reagált. A DK továbbra is kiáll a kvótarendszer mellett. A Jobbik egyelőre nem reagált.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!