2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Ellenőrzés alá vonnák a telefonokat és a bankszámlákat

2016. március 24., csütörtök 11:04, frissítve: vasárnap 13:36

Figyelné a kormány a telefon- és internetforgalmat, valamint a bankszámlákat. A biztonsági intézkedéseket a terrorveszély miatt fokoznák. A belügyminiszter által bejelentett csomaghoz kétharmados törvényeket és az alkotmányt is módosítani kellene. Az utcákról viszont hamarosan visszavonhatják a terrorelhárítókat; egy kormányzati illetékes a Vs.hu-nak ugyanis azt mondta: a látványos készültség drága és politikailag sem kifizetődő.

„Utasítottam a belügyminisztert, hogy már a mai kormányülésre az összes olyan előterjesztést készítse össze, amelyek politikai vita tárgyát képezték és valamiért elakadtak” – mondta korábban Orbán Viktor miniszterelnök.

A belügyminiszter nem tétlenkedett, csütörtökön már egy egész csomagnyi javaslatot jelentett be.

Pintér Sándor javaslata alapján felállítanának egy terrorelhárító Információs és bűnügyi ellenőrző központot és ellenőrzés alá vonnák a telefonos és internetes adatforgalmat.

„A magánszektor által kódolt, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szakszolgálat által azonos időben nem lefordítható adatszolgáltató eszközöket – gondolok a telefonra és az internetes adatszolgáltatásra – ellenőrzés alá tudjuk vonni. Ennek megfelelően egy törvényt kell alkotnunk, hogy ezek a szervezetek, akik ezt létrehozták, magánvállalkozások, akik ezt létrehozták, biztosítsák a dekódolást, a megfelelő szervezetek részére” – közölte Pintér Sándor.

A hatóságok emellett egyes személyek és csoportok bankszámláit is figyelné. Emellett a tervek szerint veszélyhelyzet esetére létrehoznának egy kommunikációs rendszert a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők számára, a lakossági hálózatot pedig az SMS-ekre korlátoznák.

A módosításokhoz szükséges törvényjavaslatokhoz az ellenzék szavazatai is kellenek a parlamentben, ahogy a honvédség bevethetőségét lehetővé tevő alkotmánymódosításhoz is.

Tekintse meg a sajtótájékoztatót:

„Mi azt szeretnénk, hogy az alkotmányunk is és a kétharmados törvényeink is eleget tudjanak tenni annak, hogy ha a Magyar Honvédségre szükség van, tudjuk segíteni a rendvédelmi szervek munkáját. Tudjuk segíteni annak érdekében, az emberek biztonságát minél magasabb szinten tudjuk garantálni. Erre mi felkészültek vagyunk, mindent megteszünk, azonban van egy jogi eljárási rend, demokratikus jogállamban élünk, és fontos, hogy az ellenzéki pártok is fontos, hogy ezt megértsék, és értékeljék újra ezt a helyzetet” – hangsúlyozta Simicskó István honvédelmi miniszter.

Az ellenzéki pártokkal már a húsvéti ünnepek alatt egyeztetne a kormány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!