2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

CPAC Magyarország 2024 05:00

Terroristának nevezték Pintért - ki fogja megszavazni a módosításokat?

2016. március 24., csütörtök 20:05, frissítve: csütörtök 20:05

Nem biztos, hogy támogatja majd az ellenzék az alkotmány átírását, de a kétharmados törvények egy részének módosítását megszavazhatják. A baloldal szerint a terrorellenes intézkedésekkel a kormány beleártaná magát az emberek életébe, a Jobbik pedig nem engedné, hogy a kabinet ismét trükközzön az alaptörvénnyel.

A DK tiltakozik a kormány terrorellenes intézkedéscsomagja ellen. „Pintér Sándor Orbán Viktor nevében ma terrortámadást indított a magyar emberek ellen” – fogalmazott Gréczy Zsolt, a Gyurcsány-párt szóvivője. Szerinte nincs az a terrorveszély, amely indokolná, hogy mobiltelefonokat hallgassanak le a titkosszolgálatok.

„Orbán Viktor a brüsszeli halottakat meggyalázva próbálja megfélemlíteni a magyar embereket. A DK számára a tervezett törvényszöveg ismerete nélkül is elfogadhatatlan minden olyan szándék, amely belenéz magánleveleinkbe, bankszámláinkba, ellenőrzi minden lépésünket” – fejtette ki Gréczy Zsolt.

A szocialisták garanciákat várnak a kormánytól arra, hogy indokolatlanul nem fognak vájkálni az emberek magánéletében. „Minden olyan javaslatot, amely a magyar emberek biztonságát megfelelő garanciák mellett képes erősíteni és garantálni, azokat fogjuk támogatni, és semmilyen olyan törvényt nem fogunk megszavazni, amely a magyar emberek tömeges jogkorlátozását, jogfosztását garanciák és kontroll nélkül célozzák, no pláne ha ezeknek tapinthatóan és kizárólag pártpolitikai okai vannak” – fogalmazott Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes.

A Jobbik azt ígéri, megfelelő javaslat esetén biztosítja a kétharmadot a kormánypártok javaslata számára. „Ha egy új alaptörvény-módosító csomag érkezik, ahhoz le fogjuk tenni a szakmai javaslatainkat, de ha a Fidesz megint azt játssza el, hogy az emberek félelmére és naivitására építve, nem a terrrorizmussal összefüggő jogszabályokat szeretne bevezetni, hanem egyfajta rendeleti kormányzást. Ehhez a Jobbik továbbra sem fog asszisztálni” – szögezte le Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője.

Az LMP csak a pontos törvényszöveg ismeretében dönt arról, hogy támogatja-e az új terrorellenes intézkedéseket.   

„Az első számú feladat az, hogy megelőzzünk egy elkövetkező bűncselekményt vagy terrortámadást” – mondja a Hír TV által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő. Szerinte a törvényjavaslatban szereplő lehallgatás elsősorban a szervezett bűnözői csoportokat érintené. „Bírói engedéllyel olyan esetben, amikor ez akár a szervezett bűnözés, akár a terrorizmus kapcsán indokolt lehet, hozzáférnek a telefonok adatforgalmához, tehát ez jelentheti azt, hogy lehallgatják magát a telefonbeszélgetést, és jelentheti azt, hogy a telefonon keresztül bonyolított adatforgalomba néznek bele, tehát milyen üzeneteket, milyen e-maileket bonyolít, milyen képtartalmakat tölt fel a használója” – fejtette ki Kaiser Ferenc.

Az új terrorellenes jogszabály tervezetét az Igazságügyi Minisztérium már a jövő hétre elkészíti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!