2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Bulinegyed: elmismásolták a kérdést a képviselők?

2017. október 3., kedd 22:15, frissítve: szerda 07:11

Nem tudtak megegyezni az önkormányzati képviselők, így várhatóan helyi népszavazás dönt majd arról, hogy mi lesz a vendéglátóhelyek sorsa a bulinegyedben. Az áldatlan állapotokkal nem elégedettek a lakók, az üzemeltetők és az önkormányzat sem, azonban a döntést az országgyűlési választások utánra halasztották.

Az utóbbi két évben lett elviselhetetlen a helyzet a főváros bulinegyedében – panaszolták szeptember elején a lakók Látótér című riportműsorunkban. A Király utca, a Nagykörút, a Rákóczi út és a Károly körút által határolt területet a bohém hangulatú romkocsmák tették népszerűvé itthon és külföldön. Ahogy az üzlet beindult, egyik szórakozóhely nyílt a másik után. A bulinegyed ma már sok milliárd forintot termel a vendéglátóknak és adó formájában az államnak is.

„Éjjel-nappal üvöltöznek, kiabálnak; lehányják a kaput; kurvák vannak az utcán; drogot árulnak; emberi ürülék van az utcákon…” – ilyen és ehhez hasonló panaszokat hallani. A helyi vállalkozók megértik a lakókat. Ugyanakkor azt mondják: ha rendeletekkel ellehetetlenítik a szórakozóhelyeket, akkor a forgalom visszaesését minden üzlet megérzi – a sarki fűszerestől a fodrászig.

„Szerintem békés megegyezés szükségeltetik a lakók, illetve a vállalkozók között. A vállalkozók sokat fektettek be az üzletük működtetésébe, és nyilván a lakók meg itt laknak. Szerintem lehetséges, hogy közös megegyezéssel mind a kettő zavartalanul éljen, illetve működjön tovább” – mondta egy környékbéli mesterfodrász.

Az önkormányzat négy variációt dolgozott ki a szórakozóhelyek éjszakai nyitvatartásának korlátozására. A rendkívüli testületi ülésre érkező helyiek többsége a legdrasztikusabb változatot támogatta, amely szerint éjfélkor véget kell vetni a mulatozásnak.

A Jobbik önkormányzati képviselője egyik változattól sem várt eredményt. „Ha viszont a D javaslat megy át, akkor éjfélkor félrészeg emberek lepik majd el az utcáinkat, akik a teljes lerészegedés állapotába jó esetben az utcákon vagy a kapualjakban, rosszabb esetben pedig a házainkban, airbnb-s lakásainkban fognak eljutni” – jegyezte meg Stummer János.

A testület végül nem foglalt állást. Ahogy a római-parti mobil gátról, úgy a bulinegyed éjszakai életéről is népszavazás dönthet.  „Egészen biztosan lesz népszavazás, hiszen úgy döntöttünk, hogy legyen” – jelentette ki Vattamány Zsolt, a VII. kerület fideszes polgármestere.

A helyiek csalódottak, szerintük a kerület vezetése nem mert ujjat húzni a vendéglátókkal, akik között ott van a miniszterelnök legnagyobb lányának mentora is. „Borzasztóan nem értjük, hogyan lehet, hogy a képviselők elmismásolták a kérdést. Igent vagy nemet kellett volna nyomniuk, ennyire egyszerű lett volna” – panaszolta Barta Veronika, az Élhető Erzsébetváros csoport tagja.

Az egyik erzsébetvárosi szórakozóhely tulajdonosa szerint a lakók és a vendéglátók egy oldalon állnak: az önkormányzattal szemben. „Ha minden hely bezár éjfélkor, az azt jelenti, hogy itt nem lesznek helyek. Tehát nem úri, elegáns éttermek lesznek majd, ahol 11 óra 59-kor föláll mindenki, hanem be fognak zárni a helyek. Azok a fiatalok, akik idejárnak, majd nem ide fognak járni, hanem valahová máshová. Egyrészt a problémát áttesszük területileg máshová, és ami a legfontosabb, azok a városüzemeltetési gondok csak részben szűnnek meg, amelyek miatt a lakók idegesek” – mondta Lévai Gábor szórakozóhely-tulajdonos.

Nem hivatalos információ szerint helyi népszavazás jövő ősszel, de legkorábban is csak a 2018-as választások után néhány hónappal lehet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!