2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Belföld

Botrány: fekáliából formázták meg az utolsó vacsorát

Több egyház is tiltakozik a szegedi Reök-palotában kiállított alkotás miatt. A Kontrasztok vonzásában elnevezésű tárlaton egy olyan installáció is helyet kapott, ami Jézus utolsó vacsoráját ábrázolja – sajátos felfogásban. A sokak szerint botrányos műalkotással az önkormányzat kulturális bizottsága is kénytelen foglalkozni, a testület elnöke felháborítónak tartja, hogy egy közintézményben ilyen kiállítást szerveztek.

A Hír TV által bemutatott különteremben állították ki Györffy László Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben című installációját. A mű egy asztalon tizenkét tányér, melyekben élethű emberi ürülék található. Középen egy kézcsonk, az asztal mellett pedig egy koponyákat ábrázoló kép. A kulturális bizottság vezetője szerint a közpénzből, önkormányzati tulajdonú cég által működtetett intézményben megengedhetetlen egy ilyen mű bemutatása.

– Nyilvánvaló, hogy az utolsó vacsorát figurázza ki, ami a keresztények számára szent dolog. Az alkotás azonban minden jóérzésű embert is sérthet. Az, hogy fekáliát formázunk meg az asztalnál, már önmagában nem túl ízléses, persze a művészi szabadságba sok minden belefér – jelentette ki a Hír TV-nek Haág Zalán fideszes önkormányzati képviselő.

– Ha nem gondolnánk ezt az installációt műalkotásnak, akkor nem hoztuk volna ide – mondta Nátyi Róbert. A kiállítóhely művészeti vezetője úgy gondolja: nem szabad a művet bármilyen módon az utolsó vacsorával, vagy más vallási témakörrel összekötni. Szerinte a művész csak komikusan dolgozta fel a bibliai történetet. – Egyetlen olyan jelkép sincs a műben, ami bárkit is megsérthetne. Az installációban emberi tárgyak és melléktermékek vannak egy sajátos barokk kontextusba helyezve – tette hozzá Nátyi.

A szegedi dóm plébánosa, Kondé Lajos szerint a művészi szabadság nem jelenthet egyet más emberek megsértésével.

Az önkormányzat kulturális bizottsága a következő ülésén dönt majd arról, hogy milyen következményei lesznek a mű kiállításának.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

A szombati nagymisét, amire több százezer zarándokot várnak, a Hír Televízió is élőben közvetíti. A műsorfolyam 11 órától indul, a 11:30-kor kezdődő misét honlapunkon, youtubeos csatornánkon és facebookos oldalunkon is élőben lehet követni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!