2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Bizottsági ülés: Se Medgyessy, se Gyurcsány, se Demszky…

2017. február 15., szerda 18:34, frissítve: szerda 21:33

Sem a korábbi miniszterelnökök, sem pedig a fővárost 20 éven át vezető főpolgármester nem jelent meg, a 4-es metróval kapcsolatos korrupciót vizsgáló OLAF jelentés miatt összehívott bizottsági ülésen. Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Demszky Gábor korábban megüzente: nem vesz részt a tanácskozáson. Bajnai Gordon viszont nem reagált a Parlament Gazdasági Bizottságának megkeresésére. Bánki Erik bizottsági elnök szerint: a túlárazások és a verseny korlátozása, a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb korrupciós botrányát jelentik, és kizártnak tartja, hogy az említett politikusoknak ne legyen információjuk a visszaélésekről.

Hiába a nagy médiaérdeklődés, a legjobban várt vendégek nem érkeztek meg a parlamenti bizottság ülésére. A 4-es metrót 2006-ban kezdték építeni és 2014-ben adták át. Az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentése szerint: a beruházás során számos visszaélés történhetett, ezért feltételezhető, hogy Magyarországnak csaknem 60 milliárd forintot kell visszafizetnie. A részletekről kérdezték volna a korábbi miniszterelnököket, Medgyessy Pétert, Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont és az egykori főpolgármestert Demszky Gábort is.

A testület kormánypárti elnökének új nevek is jutottak az eszébe, meghallgatná még az MSZP-s Horváth Csabát is, aki Budapest korábbi főpolgármester helyettese volt. Bánki Erik hozzátette: a legnagyobb felelősség Demszky Gábort terheli.

„Szerettük volna neki feltenni azt a kérdést elsősorban, hogy mivel indokolja, mit szeretett volna eltitkolni a beruházás kapcsán, amikor a Fővárosi Közgyűlés hatásköréből kivonta a beruházással kapcsolatos összes kérdést, mind a megkötendő szerződésekkel kapcsolatos hatásköröket, mind az ellenőrzésekkel kapcsolatos hatásköröket, és a kifizetésekkel kapcsolatos információkat is elzárta a közgyűlés elől” – mondta Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke.

„Amire én büszke vagyok, amit az életem legfontosabb alkotásának tartok” – a héten így beszélt a 4-es metróról Demszky Gábor, aki hozzátette: tiszta a lelkiismerete, nem tartja magát bűnösnek, jelenleg tanulmányokat és könyvet ír. A korábbi főpolgármester a kormánynak is üzent: azt mondta, szívesen segít tárgyalni az európai bizottsággal.

„Fölajánlottam itt is, és már máskor korábbi nyilatkozatomban, hogy nagyon szívesen közreműködöm abban, hogy azokat a vitákat, amelyeket az OLAF jelentés gerjesztett, az Európai Bizottságban rendezni lehessen, ugyanis ismerem a 2010 előtti időszakot. Az OLAF engem nem hallgatott meg, a kormány az szívesen egyeztetek arról, hogy milyen tárgyalási stratégiát érdemes alkalmazni, és milyen érvekkel lehet kezelni ezeket a rendkívül megalapozatlan állításokat” – közölte a volt főpolgármester.

Az LMP is bedobott egy nevet, Ők Tarlós Istvánt kérdeznék arról, miért csak most állítják le a metróberuházással kapcsolatos kifizetéseket. Hadházy Ákos hozzátette: lassan tíz éve történt visszaélésekről van szó, így félő hogy az ügyek elévülhetnek.

„Amit egy ilyen bizottságnak igazán vizsgálni kellene, hogy miért jutunk megint el oda, hogy ha ez valóban komoly ügy - és valóban komoly ügynek tűnik - akkor nem lesznek büntetőjogi felelősségek, hiszen szép lassan kifutottunk az időből. Ki ezért a felelős? A kérdés az, hogy mit tettek eddig a magyar hatóságok? 2010 óta a jelenlegi kormány van ezeknek a hatóságoknak az élén” – így az LMP társelnöke.

A metróbotrány kapcsán több ellenzéki politikus is arról beszélt, ne csak 4-es metróval kapcsolatos, hanem valamennyi, az országot érintő OLAF jelentést hozzák nyilvánosságra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!