2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Bárki által kitölthető kérdőíven kérdezik a bírákat, a Pressmannal „rutinosan” találkozó OBT is kitöltésre buzdít

Egy kérdőíven akarja felmérni a magyar bírák véleménynyilvánítási szabadságával kapcsolatos álláspontját a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) – értesült a Mandiner.

  • Bárki által kitölthető kérdőíven kérdezik a bírákat, a Pressmannal „rutinosan” találkozó OBT is kitöltésre buzdít

A MABIE által „kizárólag magyar bírák körében végzett, anonim kérdőíves felmérés” egyebek mellett azt akarja kideríteni, hogy a bírák milyen módon, témákban, fórumokon fejthetik ki véleményüket, el kell-e kerülniük a politikai elkötelezettség látszatát, kötelesek-e felszólalni a jogállamiság és a bírói függetlenség védelmében, amikor »ezek az alapvető értékek veszélybe kerülnek«?

A Mandiner beszámolója szerint arra is rákérdeznek, hogy az adott bíró szerint mely fórumokon és mennyire szabadon fogalmazhatja meg a véleményét „az igazságszolgáltatási szervezetrendszert, a bírói függetlenséget, valamint a jogot, jogrendszert, jogalkalmazást érintő kérdésekkel kapcsolatban”.

A rövid felmérésben olyan kérdés is szerepel, hogy tudnak-e olyanról, „amikor egy bírót azért ért retorzió, nyomásgyakorlás vagy hátrányos megkülönböztetés, mert kifejezte véleményét az igazságszolgáltatási rendszert, bírói hivatást és függetlenséget, valamint jogalkalmazást érintő kérdésekkel kapcsolatban?"

Arra is kérik a bírákat, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán jelöljék meg, hogy jelenleg mennyire korlátozzák a bírák szabad véleménynyilvánítását.

Kitöltésre buzdítanak

Az Országos Bírói Tanács (OBT) december 5-i és 6-i üléséról szóló összefoglaló szerint „az OBT felkérte az Országos Bírósági Hivatal elnökét, hogy tegye lehetővé, hogy az OBT minden bírónak eljuttassa a Magyar Bírói Egyesület által szerkesztett, a magyar bírák véleménynyilvánítási szabadságával kapcsolatos anonim kérdőívet.”

A Mandiner birtokába került az a levél is, amelyet 

Matusik Tamás, az OBT elnöke küldött szét a bíráknak, és amelyben mindenkit a kérdőív kitöltésére buzdít.

Az anonim kérdőív linkje a levélben is megtalálható.

Az OBT elnöke és vezetése legutóbb azzal került a hírekbe, hogy 2022 után idén ismét találkoztak a magyar kormányt többször kritizáló David Pressman budapesti amerikai nagykövettel.

A Mandiner rámutat,

az anonim kérdőívhez gyakorlatilag bárki hozzáférhet, hiszen annak linkje már nem csupán a Matusik-féle levélben, de a MABIE honlapjáról is elérhető, így a kérdéssort bírák és nem bírák is szabadon kitölthetik. Ezzel a végső eredmény is manipulálhatóvá teheti.

A kérdőív a Surveymonkey.com oldalra van feltöltve, a cég adatkezelési tájékoztatója szerint egy ilyen folyamatban ők csak adatfeldolgozóként vesznek részt, adatkezelőnek a kérdőív kezelője minősül, azaz jelen esetben a MABIE. A SurveyMonkey arra is figyelmeztet, hogy „az ön információit és adatait az Egyesült Államokban és azokban az országokban dolgozhatják fel, továbbíthatják vagy hozhatják nyilvánosságra, ahol leányvállalataik vagy szolgáltatóik találhatóak vagy szerverekkel rendelkeznek.” Mindez egyben azt is jelenti, hogy az OBT által is kitöltésre ajánlott kérdőív válaszait amerikai szervereken keresztül gyűjtik.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Átadták a felújított református templomot Tisztabereken

Átadták a felújított református templomot Tisztabereken

Mára mi, magyarok maradtunk az egyik utolsó - ha nem éppen az utolsó - templomépítő nemzet a "templomromboló" Európában - jelentette ki a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár a felújított református imaház átadásán vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tisztabereken.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!