2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Belföld

Müller Cecília: Senki sem esik ki a hazai ellátórendszerből

Az egyészségügy ellátások beindítása nem jelenti azt, hogy visszaállunk a járvány előtti időszakra - hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

  • Müller Cecília: Senki sem esik ki a hazai ellátórendszerből

Új védekezési szakaszba léptünk - hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos kiemelte, változott az adatközlés a koronavirus.gov.hu oldalon annak érdekében, hogy jobban figyelemmel lehessen kísérni a járvány terjedésének menetét. 

Attól, hogy új szakaszba léptünk a járvány tovább folytatódik, zajlik és ebben a helyzetben fokozottabb óvatoságra és szoros adatkövetésre van szükség

- jelentette ki. 

koronavirus.gov.hu oldal tájékoztatása szerint 3035-re nőtt a beazonosított koronavírus fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős beteg, így már 351 áldozata van hazánkban a járványnak. Jelenleg 1027 beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en lélegeztetőgépen vannak.

Müller Cecília elmondta, az aktív fertőzöttek száma 2054. 

Aktív fertőzöttnek nevezzük atokt, akik jelen pillanatban egy időben, a mai napon pozitívnak, betgenek, kezeltnek minősülnek.

A 2054-ből 1290 fő teszi ki a budapesti, illetve  a Pesti megyei fertőzöttek számát. 

Arra a kérdésre, hogy kit nevezünk gyógyultnak, Müller Cecília azok számítanak gyógyultnak, akik a felkvőbeteg ellátásból negatív eredménnyel távoznak, nincs semmilyen klinikai tünetük legalább három napja. 

Gyógyultnak tekiintik azokat is, akik gyakorlatilag tünetmentesen otthonukban tartózkodtak 14 napos házi karanténban - tette hozzá.

Magyarországon mindenkit a halottak közé sorolnak, akiknek pozitív lelete volt koronavírusra és később elhunyt, így senki sem esik ki a hazai ellátórendszerből. Tehát, tudomásuk van minden olyan elhunytról, aki pozitív lelettel rendelkezett korábban - mondta az országos tisztifőorvos. 

Közel egy hete azt látni, hogy nem emelkedik jelentősen a fertőzöttek száma. A napi 10 körüli halálozási szám, úgy tűnik, stabilizálódik. Egyfajta egyensúlyi helyzet alakult ki a gyógyultak, az új fertőzöttek és az elhunytak számai arányában

- emelte ki Müller Cecília. 

A mai napon 1027-en vannak kórházban és 55-en vannak lélegeztetőgépen - folytatta. 

Közlése szerint az egészségügyi ellátás fokoztosan, lassan, lépésről-lépésre újra igyekszik helyreállni, ez rendkívül óvatos lépések mentén történhet meg.

Minden adat arra mutat, hogy egy kiegyensúlyozott helyzetben vagyunk. Lehetőség nyílik arra, hogy azokat az ellátásokat, amelyeket felfüggesztettünk, vagy csak részben történtek meg, most újranyissák a betegek előtt. 

  • A sürgősségi ellátás nem változik.
  • Emlékeztetett arra, hogy Kásler Miklós miniszter tájékoztatása szerint telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészet ellátás.
  • A legfontosabb információk: az ellátások beindítása nem jelenti azt, hogy visszaállunk a járvány előtti időszakra
  • a háziorvosi ellátásra telefonon kell bejelentkezni, egy óra alatt maximum 4 fő ellátása történhet meg
  • fontos a távolságtarttás a betegek között térben ls időben
  • a járóbeteg ellátásra is be kell jelentkezni

Kiss Róbert: Elkezdődött a járvány elleni védekezés második szakasza

Kiss Róbert rendőr alezredes azzal kezdte tájékoztatóját, hogy elmondta, a mai nappal elkezdődött a járvány elleni védekezés második szakasza, így új szabályok léptek életbe, de Kiss arra is emlékeztetett mindenkit, hogy ennek ellenére Budapesten és Pest megyében hatályban maradnak a kijárási korlátozásra vonatkozó rendelkezések. Mindenhol máshol az üzletek, a vendéglátó-üzletek kerthelyiségei, teraszai, a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok, az állatkertek nyitva tarthatnak, a vásárlók, a látogatók ezeket a helyeket látogathatják.

Kiss Róbert az elmúlt hosszú hétvége kijárási korlátozásra vonatkozó rendőri intézkedések adatairól és beszámolt: a rendőrök összesen 4677-szer intézkedtek magatartásszegés ügyében, ebből 2292 esetben alkalmaztak figyelmeztetést, 1319 esetben helyszíni bírságot, míg 1066-szor feljelentést, így a rendőri intézkedések száma meghaladta a 45 ezret.

Kiss azzal folytatta, hogy az elmúlt 24 órában 559 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így ma már 10 459 van érvényben. Az elmúlt 24 órában is akadtak hatósági házi karanténnal kapcsolatos magatartásszegések, számszerűsítve ez 33, így a rendőrök eddig összesen 1474-szer tettek szabálysértési szankciót ezzel kapcsolatban.

A büntetőeljárások száma a járványüggyel összefüggésben 315-re emelkedett. Rémhírterjesztés ügyében 83, közveszéllyel fenyegetés tekintetében 26, csalás vonatkozásában 96, míg járványügyi szabályszegés esetében 18-szor indított a rendőrség ez idáig büntető-eljárást. (…)

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

A szombati nagymisét, amire több százezer zarándokot várnak, a Hír Televízió is élőben közvetíti. A műsorfolyam 11 órától indul, a 11:30-kor kezdődő misét honlapunkon, youtubeos csatornánkon és facebookos oldalunkon is élőben lehet követni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!