2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Célpont 17:50

Az Eximbank vezére válasz helyett személyeskedett a Hír TV kollégájával

,

2015. december 17., csütörtök 16:50, frissítve: csütörtök 16:57

Tovább hízik Andy Vajna médiapakettje. A Heti Válasz megtudta: a filmipari kormánybiztos egyetlen riválisát kizárták az egykori Roxy Rádió frekvenciájáért folyó versenyből. A TV2 megvásárlásához kapott állami hitel részletei továbbra sem nyilvánosak, az Eximbank vezérigazgatója érdemi válasz helyett személyeskedéssel reagált, amikor a kölcsönről kérdeztük.

Már a Hír TV mikrofonja sem tetszett az Eximbank vezérigazgatójának egy csütörtöki sajtóeseményen. Urbán Zoltán ezután válasz helyett személyeskedésbe kezdett, mikor az állami pénzintézet Andy Vajnának adott hiteléről kérdeztük. „Jól megcélzott kérdés, mindenesetre azt bizonyította, hogy a nők sokkal értékesebbek, mint a férfiak, hiszen egyszerre tudott SMS-ezni és figyelni a többi beszélőre, ez nagy megtiszteltetés” – mondta munkatársunknak Urbán Zoltán.

A bankvezér végül csak annyit mondott, hogy ők mindenben szabályosan jártak el, mikor pénzt adtak a filmügyi kormánybiztosnak a TV2 megvásárlásához.

A TV2 megvásárlásának körülményei miatt több baloldali párt is feljelentést tesz. A Demokratikus Koalíció szóvivője a Reggeli Járat című műsorunkban azt mondta: korrupció gyanúja miatt fordulnak az ügyészséghez. „Ez a történet bűzlik a korrupciótól, hát ilyen nincs, hogy van egy létező jogvita két személy vagy két cégcsoport között arról, hogy kié legyen a TV2. Erről nincsen jogerős bírósági döntés, még semmiféle bírósági tárgyalás sincs. És úgy tűnik, hogy a magyar állam tulajdonában levő egyik bank előre el akarja dönteni ezt a jogvitát” – mondta Gréczy Zsolt.

A Jobbik szerint a Fidesz új médiát épít magának. „Azt gondolom, hogy nagyon átlátszó, ami történik. Az Eximbanknak nem ez a feladata és pláne nem az a feladata, hogy adófizető állampolgárok pénzét felhasználva, azt hitelként kihelyezve a Fidesznek mint pártnak és mint politikai közösségnek a médiaépítését segítse” – hangsúlyozta Vona Gábor.

Andy Vajna közben tovább bővítheti médiaportfólióját. A Heti Válasz írta meg, hogy az egykori Roxy Rádió frekvenciájáért folyó versenyből kizárták a kaszinópápa cégének egyetlen riválisát. A filmipari kormánybiztos így februárban már meg is kaphatja a frekvenciát. Anda Vajna a Radio Plus Kft.-vel pályázott, a cég székhelye a Vigadó utcában van, épp a kaszinója mellett.  

Az épületbe található egyébként még felesége, Vajna Tímea gyémántüzletének a székhelye is.

Ismert, először a Válasz.hu írt arról, hogy a Szijjártó Péter által felügyelt állami Eximbank ad kölcsönt Andy Vajna cégének a TV2 megszerzéséhez. A külügyminiszter pár nappal a nyilatkozat aláírása után azt állította: az Eximbank semmilyen médiavásárlást nem finanszírozott közpénzhez köthetően.

Nem lesz elég

Mivel a kormánybiztos üzletének összértéke eléri a 18-19 milliárd forintot, így a Magyar Export-Import Bank csaknem 7 milliárdos hitele tehát önmagában nem lesz elég. A napilap szerint Vajna vállalkozásai évek óta az MKB-nál vezetik a számlájukat, a pénzintézet pedig 2014 szeptemberében állami tulajdonba került.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!