2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

AI: A hatóságok tudatosan alázzák meg a menekülteket

,

2016. szeptember 27., kedd 21:07, frissítve: szerda 07:59

Magyarországon állatokként bánnak a menedékkérőkkel az egyik nemzetközi jogvédő szervezet szerint az őrzött befogadóközpontokban. Az Amnesty International friss jelentése szerint a hatóságok tudatosan alázzák meg a menekülteket, illetve a migránsokat, hogy elrettentsék őket. A Belügyminisztérium képviselője kikérte magának a jogvédő szervezet megállapításait. A Fidesz alelnöke közben a titkosszolgálatokkal fenyegeti a neki nem tetsző civil szervezeteket. A Fidesz alelnöke és az egyik államtitkár „sorosgyörgyözés”-sel válaszolt a bírálatra.

Az Amnesty International augusztus elején mintegy 130 menekülttel, illetve migránssal készített interjút Magyarországon, Szerbiában és Ausztriában. A nemzetközi jogvédő szervezet 30 oldalas jelentést készített. Az egyik fejezet címe: „Megalázó bánásmód mint az elrettentés eszköze.”

„Volt egy eset, ahol a rendőrök úgy megrúgták az egyik menedékkérőnek a lábát, hogy eltört. De általában enyhébb fizikai bántalmazásokról, pofonról, megrúgásról vagy valami fejre mért ütésről van szó. Hallottunk olyanokról más menedékkérőktől, akik pedig kutyaharapásokról, rájuk uszított kutyákról számoltak be – hogy a rendőrség vagy a határőrség vagy kinek a kutyái, azt nem sikerült tisztázni” – közölte Demeter Áron, a szervezet emberi jogi szakértője.

Az őrzött befogadóközpontokban állatokként bánnak a menedékkérelmük elbírálására váró menekültekkel – olvasható a jelentésben. Őrzött központok működnek Kiskunhalason, Békéscsabán és Nyírbátorban. Néhány hete egy másik nemzetközi jogvédő szervezet, a Human Rights Watch tett közzé hasonló tartalmú összegzést az Orbán-kormány migrációs politikájáról.

A Belügyminisztérium képviselői akkor és most is tagadták a túlkapásokat, a jogsértéseket. „Ezek a megállapítások valótlanok, minden alapot nélkülöznek. Korábban is elmondtuk, hogy a magyar rendőrök a déli határon törvényesen, határozottan, Magyarország és a magyar emberek védelmében járnak el. Korábban is volt bejelentés, a Human Rights Watch kifogásolt bizonyos eljárásokat, akkor indult először parancsnoki, majd ügyészségi vizsgálat, és mind a négy vizsgálat azt állapította meg, hogy a bejelentések valótlanok” – reagált a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kontrát Károly.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának két államtitkára segélyszervezetek képviselőinek köszönte meg a határon végzett munkát.

– Amikor mi megtapasztaltuk, hogy a 72 buszról milyen állapotban szállnak le az emberek, akkor kivettük a sorból azokat, akik nagyon rossz állapotban voltak, és azonnal vittük át ezekbe az egészségügyi sátrakba, ahol már szinte klinikai felszereléssel várták az embereket. Tehát ezt teljes egészében meg tudtuk oldani.
– Ezek az emberek ennyire betegek voltak?
– Igen, hát azért azt tudjuk, hogy azért itt 35 fokban érkeztek, voltak mindenféle fertőzött ételek, amit összeszedtek, cipeltek magukkal – mesélte a Hír TV-nek Régvári Marietta, a Katolikus Karitász önkéntese.

A tárca parlamenti államtitkára Soros György ármánykodásának tartja az Amnesty International jelentését.

– Hogy ennek pontosan milyen indíttatása van, ennek a mostani, éppen a népszavazás előtt pár nappal bedobott jelentésnek, azt nem tudom, de nem lepődnék meg rajta, hogy nyilvánvalóan ez a Soros Györgyhöz köthető, tőle támogatást kapó szerv abszolút direkt politikai szándékból fogalmazna meg ilyen nyilatkozatokat. Amikor erre hivatott ENSZ-szerv volt itt, ő rendben találta a magyar állapotokat.
– Államtitkár úr, ön személy szerint járt ilyen őrzött menekültügyi befogadóközpontban?
– Ugye, én Fóton jártam, ahol a kiskorúakat fogadjuk, ott nemcsak hogy igyekeztünk ugyanazt a feltételeket biztosítani, mint a magyar gyerekeknek, hanem külön konyha van kialakítva” – válaszolta Rétári Bence.

Átvilágítanák a civil szervezeteket

„Az, aki illegális cselekedetet támogat, illegális cselekedetet finanszíroz, másokat arra biztat, hogy ezt támogassa, az – azt gondolom – törvénytelenséget követ el” – erről már Németh Szilárd beszélt.

A Fidesz alelnöke a titkosszolgálatokat küldené rá azokra a Soros György által támogatott civil szervezetekre, amelyek a menekültek befogadását pártolják. Németh szerint ezek az egyesületek fekete pénzekből buzdítják a migránsokat határsértésre. „Soros György többször bevallotta, viszket a tenyere attól, hogy nemzetállamok vannak még Európában, és van egyáltalán nemzetállami gondolat, azt másokkal intézi el. Másokon keresztül támogatja az illegális bevándorlást” – fogalmazott a Fidesz alelnöke.

A kormánypárti képviselő a nemzetbiztonsági bizottság alelnökeként 22 civil szervezet működésének teljes átvilágítását kérte a titkosszolgálatoktól.

Súlyos bizonyítvány

A magyar kormány szégyenének nevezte a Gyurcsány-kormány egyik EP képviselője az Amnesty International jelentését. Niedermüller Péter szerint a jelentésben foglaltakkal az Európai Parlament illetékes bizottságának és az Európai Bizottságnak is foglalkoznia kell.

„Ez a jelentés egy nagyon súlyos bizonyítvány, a magyar kormánynak a szégyene, és azt remélem, nem remélem, biztos vagyok benne, hogy európai szinten is meg kell tárgyalni, ezért javaslatot tettem a LIBE-bizottságnak, hogy ezt a jelentést, és általában a szerb–magyar határon történt eseményeket vegye a bizottság napirendre, és tárgyaljuk meg az Európai Parlament illetékes bizottságában, hogy mit lehet tenni ezeknek az áldatlan állapotoknak a megszüntetése érdekében” – közölte Niedermüller Péter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!